Podudzia z kurczaka z grilla z mozzarellą, oregano i oliwkami
- 6 podudzi z kurczaka
Farsz:
- 100 g boczku wędzonego
- 100 g mozzarelli
- 5-10 papryczek jalapeno
- 100 g czarnych oliwek
- Łyżka oregano
- 50 g masła
- 20-30 listków szałwii
- sól
- pieprz
- olej (do posmarowania kurczaka)
- 200g kaszy kus-kus
- 1l bulionu warzywnego
- Papryczka chilli
- Gałązka mięty
- Kolorowa papryka
- 100g suszonych pomidorów
- Ząbek czosnku
- Czerwona cebula
- limonka
- Mango
Boczek kroimy w drobną kostkę. Oliwki, papryczki jalapeno i liście szałwii drobno siekamy, mozzarellę trzemy na tarce na tarce.
Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski, doprawiamy solą, pieprzem i oregano i mieszamy.
Podudzia kurczaka układamy na desce. Możemy spróbować samodzielnie wyjąć kość ze środka podudzia, żeby powstały zamknięte sakiewki, jeżeli to się nie uda, nacinamy mięso od góry i wtedy wyjmujemy kość ze środka, po nałożeniu farszu całość zwiążemy sznurkiem, aby mięso uformować w zgrabne zawiniątka. Po przygotowaniu sakiewek kurczaka smarujemy olejem, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Kawałek zimnego masła o gramaturze 50 g dzielimy na 6 równych części.
Na każdym podudziu układamy kawałek masła, do środka podudzia nakładamy wymieszane składniki farszu. Mięso związujemy sznurkiem od spodu – zawijamy dokładnie i związujemy u samej góry na kokardkę. Mięso układamy na ruszcie grilla i obsmażamy ze wszystkich stron a następnie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok 20 minut.
Kaszę przekładamy do miski i zalewamy do równa gorącym bulionem, przykrywamy folią aluminiową i odkładamy na 10 minut. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojoną paprykę, suszone pomidory, czosnek, cebulę, chilli i obsmażamy kilka minut, na koniec wrzucamy pokrojone mango i dokładamy gotowy kus kus, smażymy aż składniki się połączą i doprawiamy solą, pieprzem, siekaną miętą i sokiem z limonki. Gotowe podudzia podajemy z gotową kaszą.
Łosoś zapiekany w sosie sojowym z miodem, chili i ziarnami kolendry
- 0,5kg wyporcjowanego łososia
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki miodu
- Papryczka chilli
- Łyżeczka ziaren kolendry
- Limonka
- Korzeń imbiru
- Łyżka oleju sezamowego
- Łyżeczka granulowanego czosnku
- 200g ugotowanego ryżu jaśminowego
- Jajko
- 100g boczniaków
- Czerwona cebula
- Ząbek czosnku
- Przyprawa curry
- Pęczek kolendry
- Olej do smażenia
Z sosu sojowego, oleju sezamowego, startego imbiru, miodu, roztartych ziaren kolendry, czosnku granulowanego i siekanego chili sporządzamy marynatę, smarujemy nią łososia i odstawiamy do zamarynowania na 30minut. Po tym czasie porcje łososia układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika, w środek porcji wbijamy thermo sondę i ustawiamy odpowiednią temperaturę pożądaną w środku ok 60 stopni lub ustawiamy odpowiedni program wspomagający. Co jakiś czas przekręcamy łososia, tak żeby grillował się z każdej strony. W tym czasie na mocno rozgrzanej patelni z olejem smażymy rozbite jajko, doprawiamy je solą, pieprzem i przyprawą curry i energicznie mieszamy żeby je porozrywać na mniejsze części. Następnie wrzucamy pokrojoną w cząstki cebule, gdy zacznie się rumienić dodajemy pokrojone w paski boczniaki i posiekany czosnek, wszystko smażymy na mocnym ogniu przez ok 2 minuty i dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, smażymy ok 3 minuty, doprawiamy solą, pieprzem, siekaną kolendrą i sokiem z limonki.
Szynka pieczona w soli z cytryną i oregano
- ok. 1,5 kg mięsa wieprzowego w kawałku
- min. 1,5 kg soli
- 2kg ziemniaków
- 200g kiszonej kapusty
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 100ml śmietanki 36%
- 50g masła
- Pęczek koperku
Marynata:
- 6 ząbków czosnku
- 4-5 łyżeczek oregano
- Łyżka tartej skórki z cytryny
- 2-3 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego
- 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Mięso myjemy, osuszamy i wkładamy do odpowiednio dużej miski. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę prosto na wieprzowinę. Mieszamy przyprawy ze sobą i posypujemy nimi mięso, nacieramy szynkę przyprawami i czosnkiem jak najdokładniej, lekko ugniatając.
Przykrywamy miskę z mięsem pokrywką lub folią spożywczą, chowamy do lodówki na minimum 1 noc, optymalnie 24 godziny lub dłużej. Wyjmujemy na 2 godziny przed pieczeniem. Na spód naczynia żaroodpornego wsypujemy warstwę soli, tak ok. 2 cm. Układamy mięso tłustą częścią do góry. Zasypujemy solą, dużą ilością soli, szczelnie, aby nic nie wystawało.
Wstawiamy naczynie do piekarnika w środek mięsa wbijamy thermosondę i ustawiamy odpowiedni program do pieczenia szynki lub ustawiamy pożądaną temperaturę w środku. Gdy szynka będzie gotowa wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na minimum godzinę – mięso wyjęte i pokrojone wcześniej puści soki, przez co nie będzie aż tak soczyste.
Gdy całość już nieco ostygnie, zrzucamy skorupę soli, przekładamy mięso na talerz, strzepujemy nadmiar soli i kroimy porcje. Ziemniaki gotujemy, dodając śmietankę, masło, koperek sporządzamy gładkie puree, następnie dodajemy do środka odciśniętą i drobno posiekaną kiszoną kapustę i siekane jajko. Porcje szynki podajemy z aksamitnym puree.