Pierś kaczki w rozmarynie i czosnku z puree z selerem i sałatką z kopru włoskiego, pomarańczy i rzeżuchy z sosem na pieczonej kaczce
Składniki:
- 2 kacze piersi
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 1 korzeń selera
- 1 szklanka mleka
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 1 sztuka kopru włoskiego
- 1 pomarańcza
- 100 ml sosu winegret
- Garść rzeżuchy
- pęczek koperku
Sos:
- 1 korpus kaczy
- 4 kacze skrzydła
- 4 gałązki selera naciowego
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 liście laurowe
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 1 L bulionu drobiowego lub warzywnego
- 4 ziela angielskie
- 2 goździki
- 100 g masła
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Kacze piersi umyj, osusz dopraw solą i pieprzem. Natnij skórę kaczki w kratkę. Smaż kaczkę od strony skóry, od zimnej patelni na małym ogniu, aż skórka się przyrumieni, następnie przewróć mięso na drugą stronę i smaż kolejne 3-4 minuty. Dodaj łyżkę masła, 2 obrane ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu. Upieczoną kaczkę podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 6 minut.
Gotową kaczkę wyjmij z piekarnika, odczekaj 4 minuty i pokrój.
Seler obierz pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w mleku z 1 łyżeczką soli. W razie potrzeby do mleka dodaj wodę. Miękki seler zmiksuj na gładkie puree z dodatkiem gałki muszkatołowej i 2 łyżek zimnego masła. Dopraw solą i pieprzem.
Koper włoski pokrój na cienkie plasterki i zanurz na chwilę w zimnej wodzie. Wyfiletuj pomarańczę. Fenkuł, pomarańczę, rzeżuchę oraz koperek wymieszaj z sosem winegret.
Na talerzu ułóż puree z selera oraz sałatkę z fenkułu, dodaj przekrojoną pierś kaczki oraz sos.
Sos:
Skrzydła i korpus kaczki upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż mięso i kości mocno się przyrumienią.
Gotową kaczkę przełóż do garnka razem z obraną marchewką, 3 ząbkami czosnku, selerem naciowym, cebulą, liściem, zielem, goździkami i rozmarynem . Zalej winem a kiedy odparuje o połowę dodaj 1L bulionu i gotuj na małym ogniu przez 3 godziny. Przecedź sos przez sitko, następnie gotuj kolejne 10 minut i wymieszaj ze 100 g ziemnego masła pokrojonego w kostkę.