Pytanie na Śniadanie

Rosół na trzech mięsach

Świąteczny rosół na 3 mięsach (kaczka, gęsina i perliczka) z kiszoną kapustą, plasterkami gotowanych udek kurczaka i jajkiem na miękko

 

Składniki:

  • 3 kacze skrzydła
  • 1 kacza noga
  • 1 perliczka
  • 1 gęsia szyja
  • 1 gęsie skrzydło
  • 4 udka z kurczaka
  • 6 jaj
  • Włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • 2-3 gałązki pietruszki
  • Suszone grzyby np. borowiki (kilka sztuk)
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 pomidory
  • Sól
  • Pieprz

 

Przepis:

Kaczkę, gęś i perliczkę wyłóż na blaszkę i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40-50 minut, aż mięso mocno się przyrumieni. Przełóż do dużego garnka.

Dodaj liść, ziele i zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu 1-1,5 godziny od czasu zagotowania wody. W trakcie gotowania zbieraj szumowiny.

Po tym czasie zdejmij rosół z ognia, dodaj szklankę zimnej wody i zbierz wierzchnią warstwę tłuszczu.

Marchew, seler i pora obierz, pokrój w duże kawałki dodaj do bulionu razem z cebulą opaloną nad ogniem lub na suchej patelni, pieprzem, suszonymi, grzybami, natką i lubczykiem. Udka zwiń w roladki, przewiąż sznurkiem i dodaj do wywaru.

Gotuj 1h na małym ogniu, od czasu do czasu zbierając szumowiny.

Dodaj pomidory i gotuj kolejne 40 minut.

Gotowy rosół przecedź przez drobne sito, dopraw solą i pieprzem. Roladki wyjmij, rozwiąż ze sznurka i pokrój na plasterki. Resztę mięsa obierz z kości i wykorzystaj do pierogów lub na pasztet.

Do głębokich talerzy wlej rosół, dodaj kapustę kiszoną, plasterki roladki z kurczaka, przekrojone na pół jajka ugotowane na miękko i listki natki.

Więcej na ten temat