Pytanie na Śniadanie

Domowa ćwikła wielkanocna

Domowa ćwikła

 

Składniki: 

  • 1 kilogram buraków ćwikłowych
  • 200 g chrzanu tartego
  • 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  

 

Sposób przygotowania:

 

Buraki umyj, zawiń w folię i piecz 50-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przestudzone buraki obierz i pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Świeżo tarty chrzan możesz przelać wrzątkiem jeśli chcesz, żeby ćwikła była bardziej delikatna.

Buraki i chrzan wymieszaj z octem lub sokiem z cytryny, cukrem pudrem i solą, dokładnie wymieszaj, przechowuj w słoiczku w lodówce.

Więcej na ten temat