Pytanie na Śniadanie

Idealny pieczony kurczak

Idealny pieczony kurczak z pieczonymi młodymi ziemniakami i sałatką z cytrusami i truskawkami

 

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 pomarańcze
  • 1 główka czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 2 szalotki
  • 1 kg drobnych ziemniaków
  • 2 łyżki soli
  • 200 g masła
  • 10 truskawek
  • Garść roszponki
  • 3 gałązki mięty
  • 3 gałązki koperku
  • 100 ml sosu winegret


Sposób przygotowania:

Kurczaka połóż na desce kręgosłupem do góry. Za pomocą nożyczek do drobiu wytnij kuper oraz szyjkę. Następnie wytnij kręgosłup najpierw z jednej potem z drugiej strony.

Na blaszce do pieczenia wyłóż pokrojone w plastry pomarańcze, obrane ząbki czosnku, pokrojonego w duże kawałki selera naciowego, ziele angielskie, ziemniaki, liście laurowe oraz tymianek i plastry szalotki.

Kurczaka natrzyj dokładnie gałką wymieszaną z majerankiem, solą i olejem. pomiędzy skórę kurczaka a mięso włóż cienkie plasterki masła. Mięso wyłóż na blaszce z warzywami i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Następnie zredukuj temperaturę do 170 stopni i piecz kolejne 30-40 minut, aż mięso mocno się zarumieni.

Wyjmij upieczonego kurczaka z piekarnika. Pozostały z pieczenia sos oraz soki przelej przez sitko do rondla. Dodaj sok pomarańczowy i gotuj na małym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę. Sos dopraw solą i pieprzem oraz połącz z zimnym masłem.

 

Mięso serwuj z ziemniakami, sosem oraz sałatką z wyfiletowanych pomarańczy, roszponki, listków mięty i koperku, wymieszanych z sosem winegret.

 

 

Więcej na ten temat