Idealny pieczony kurczak z pieczonymi młodymi ziemniakami i sałatką z cytrusami i truskawkami
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 pomarańcze
- 1 główka czosnku
- 3 gałązki tymianku
- 4 gałązki selera naciowego
- 2 szalotki
- 1 kg drobnych ziemniaków
- 2 łyżki soli
- 200 g masła
- 10 truskawek
- Garść roszponki
- 3 gałązki mięty
- 3 gałązki koperku
- 100 ml sosu winegret
Sposób przygotowania:
Kurczaka połóż na desce kręgosłupem do góry. Za pomocą nożyczek do drobiu wytnij kuper oraz szyjkę. Następnie wytnij kręgosłup najpierw z jednej potem z drugiej strony.
Na blaszce do pieczenia wyłóż pokrojone w plastry pomarańcze, obrane ząbki czosnku, pokrojonego w duże kawałki selera naciowego, ziele angielskie, ziemniaki, liście laurowe oraz tymianek i plastry szalotki.
Kurczaka natrzyj dokładnie gałką wymieszaną z majerankiem, solą i olejem. pomiędzy skórę kurczaka a mięso włóż cienkie plasterki masła. Mięso wyłóż na blaszce z warzywami i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Następnie zredukuj temperaturę do 170 stopni i piecz kolejne 30-40 minut, aż mięso mocno się zarumieni.
Wyjmij upieczonego kurczaka z piekarnika. Pozostały z pieczenia sos oraz soki przelej przez sitko do rondla. Dodaj sok pomarańczowy i gotuj na małym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę. Sos dopraw solą i pieprzem oraz połącz z zimnym masłem.
Mięso serwuj z ziemniakami, sosem oraz sałatką z wyfiletowanych pomarańczy, roszponki, listków mięty i koperku, wymieszanych z sosem winegret.