Pytanie na Śniadanie

Bracia Budnik i wielka świąteczna bitwa na polskie dania! cz.1

KUBA:

Schabowy marynowany w maślance z gołąbkami
  • 300 g schabu
  • 0,5 l maślanki
  • rozmaryn
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 kapusta włoska
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • koperek
  • 4 duże cebule
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 jajek
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mąki
  • bułka tarta do panierowania
  • smalec do smażenia
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sól\ pieprz do smaku
Schab porcjujemy na kawałki ok. 150 g, nakłuwamy widelcem i przekładamy do miski, zalewamy maślanką dodając liście laurowe, ziele angielskie i rozmaryn. Tak zamarynowany odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie kapustę drobno szatkujemy, pozostawiając kilka dużych liści do zawijania. W garnku na smalcu smażymy cebulę z czosnkiem, po chwili dodajemy poszatkowaną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i smażymy razem do miękkości doprawiając solą oraz pieprzem. Gdy kapusta jest już miękka, dodajemy łyżkę octu jabłkowego oraz masło obtoczone w mące do zagęszczenia płynu który powstał, na koniec dajemy posiekany koperek i studzimy. Liście, które pozostawiliśmy parzymy w gorącej wodzie, zasmażoną kapustę układamy na środku liścia i zawijamy w gołąbek. W innym garnku na maśle smażymy resztę posiekanych w piórka cebul aż się zrumienią, gdy są już zeszklone oprószamy je łyżką mąki i chwilę smażymy, a następnie wlewamy bulion. Po chwili gotowania bulion z cebulą zamieniły się w sos, który przelewamy do naczynia żaroodpornego i układamy na nim gołąbki, przykrywamy i zapiekamy w piecu. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, tłuczemy, a następnie za pomocą szkatuły w jeszcze gorące wkręcamy dwa żółtka i posiekaną natkę pietruszki. Gdy dodatki mamy przygotowane zaczynamy smażyć schab, wyciągamy mięso z marynaty, dokładnie osuszamy i rozklepujemy niezbyt cienko, następnie ponownie osuszamy, doprawiamy i panierujemy w mące, jajku i bułce a następnie smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor. Tak przygotowane podajemy z puree ziemniaczanym z jajkiem i natką oraz gołąbkami z kapusta w sosie cebulowym.

Gulasz z serc drobiowych a’la strogonof z kaszą gryczaną
  • 0,5 kg serc drobiowych
  • 3 cebule
  • 200 g pieczarek
  • 100 g boczku wędzonego
  • 0,5 l bulionu drobiowego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • Sól\pieprz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżka musztardy stołowej
  • papryka słodka mielona
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 g ogórków kiszonych
Serca dokładnie myjemy, czyścimy, osuszamy i gotujemy w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim aż będą miękkie. W rondlu rozgrzewamy olej, na którym smażymy cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojony w cienkie paski boczek. Gdy cebula zmięknie dodajemy pieczarki pokrojone w plastry i smażymy na razie nie doprawiając. Gdy woda z pieczarek odparuje dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy oraz łyżkę mąki i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy serca, które również jeszcze chwilę razem smażymy, a następnie wszystko zalewamy bulionem i gotujemy pół godziny. Po tym czasie bulion zgęstniał do postaci sosu, w tym momencie dodajemy musztardę, paprykę mieloną oraz ogórki, po 10 minutach gotowania zaprawiamy wszystko kwaśną śmietana i podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną i dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Ciasto gruszkowe z cynamonem i karmelizowanymi orzechami laskowymi
  • 2 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,2 kostki margaryny
  • 5 jajek
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 5 gruszek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • cynamon mielony
  • cukier puder
  • orzechy laskowe
  • 3 łyżki cukru
Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy nasionka i kroimy w mniejsze kawałki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku z cukrem i kakao. Zdejmujemy z ognia i dolewamy olej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ciągle mieszając dodajemy żółtka, cukier waniliowy, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy drewniana łyżka. Ciasto wylewamy do tortownicy średnica ok. 25 cm (natłuszczonej i obsypanej bułka tartą). Na wierzchu układamy kawałki gruszek i posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C. ok 1 h. wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Na patelni roztapiamy cukier na karmel, tak aby była go cienka warstwa. Na gorący karmel wrzucamy orzechy laskowe i obtaczamy je w nim, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ostygną siekamy je nożem i obsypujemy nimi ciasto, aby mieć chrupiącą posypkę na górze.
MICHAŁ

Tradycyjny schabowy z puree koperkowym z boczkiem
  • schab wieprzowy bez kości x 300 g
  • majeranek do przyprawienia
  • sól, pieprz
  • jajka x 1 szt
  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • woda gazowana x 100 ml
  • olej rzepakowy x 1 łyżka
  • smalec do smażenia
  • ziemniaki x 1,5 kg
  • śmietanka 30% x 100 ml
  • cytryna x 1 szt
  • masło x 50 g
  • boczek wędzony x 100 g
  • koperek x 1 pęczek
  • musztarda sarepska x 1 łyżka
  • cebula biała x 1 szt
  • buraki x 0,5 kg
  • czosnek x 1 ząbek
  • ocet balsamiczny x 100 ml
  • czerwone wino x 100 ml
  • mąka ziemniaczana x 1 łyżka
Schab pokrój na kotlety, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i rozklep tłuczkiem umieszczając mięso między dwiema warstwami folii. Następie posmaruj dobrej jakości olejem i odstaw go na 5 minut do lodówki, po czym zacznij panierować w mące, następnie w jajku rozbełtanym w wodzie gazowanej i w bułce tartej, smaż na rozgrzanym smalcu aż kotlet będzie złocisty. Ziemniaki ugotuj, gdy będą jeszcze ciepłe roztłucz i dodaj podgrzaną śmietankę, w której również rozpuść masło, łyżkę śmietany i za pomocą tłuczka rozgniataj na gładką masę, na koniec dodaj drobno pokrojone i usmażone boczek i cebulę, oraz koper. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Buraki umyj, zawiń folią aluminiową z odrobiną oleju i piecz w 200 stopniach przez ok 40 minut, po tym czasie wyjmij, obierz i pokrój w cząstki, na rozgrzanej patelni przesmaż czosnek, dolej czerwone wino oraz ocet balsamiczny i redukuj, gdy odparuje o połowę dodaj buraki i smaż jeszcze przez 5 min. dopraw solą, pieprzem i zagęść łyżką mąki ziemniaczanej

Gulasz z podhalańskiej jagnięciny z kiszoną kapustą i świeżymi grzybami
  • mięso jagnięce na gulasz x 0,5 kg
  • marchew x 1 szt
  • seler x 1 szt
  • pietruszka x 1 szt
  • kapusta kiszona x 100 g
  • majeranek do doprawienia
  • mąka pszenna x 2 łyżki
  • podgrzybki x 200 g
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • bulion warzywny x 1 l
  • czerwone wino
  • ostra musztarda x 1 łyżka
  • czerwona cebula x 1 szt
  • czosnek x 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy x 1 łyżka
  • kasza gryczana biała x 200 g ugotowana
  • masło x 50 g
  • por x 1 szt
Mięso pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką, usmaż w garnku z rozgrzanym olejem aż mięso się zrumieni, dodaj pokrojony czosnek i wlej czerwone wino. Gotuj aż wino w większości odparuje i wlej wodę lub bulion warzywny, liść laurowy i ziele angielskie i gotuj pod przykryciem ok 20 min. W tym czasie na oddzielnej patelni usmaż pokrojone w kostkę warzywa, marchew, seler, pietruszkę, czerwoną cebulę i pora. Gdy mięso będzie miękkie dodaj warzywa i duś do miękkości warzyw. Po tym czasie dodaj pokrojoną i obgotowaną wcześniej kiszoną kapustę, dopraw solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym, majerankiem, łyżką musztardy i gotuj jeszcze przez 5 min. W tym czasie na rozgrzanej patelni z masłem usmaż pokrojone podgrzybki i cebulę, dodaj kaszę gryczaną i smaż razem ok 3 min. dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny i podawaj z gulaszem.

Ciasto wiśniowe z bezą na kruchym spodzie
  • ciasto kruche x 1 kg
  • wiśnie bez pestek x 0,5 kg
  • kasza manna x 2 łyżki
  • cukier x 2 łyżki
  • wanilia x 1 laska
  • mąka ziemniaczana x 1 łyżka
  • cynamon kora x 1 szt
Beza:
  • białka x 4 szt
  • cukier x 1 szklanka
Połowę ciasta kruchego rozgnieć palcami w formie do ciast, tak żeby pokryła cały spód i podpiecz w piecu w temp 180 stopni ok 5 min, po tym czasie wyjmij i odstaw. Na rozgrzanej patelni skarmelizuj wiśnie z łyżką cukru i korą cynamonu, gdy puszczą sok zagęść łyżką mąki ziemniaczanej i odstaw do wystudzenia. Białka ubij w mikserze z cukrem, szczyptą soli i łyżeczką mąki ziemniaczanej na sztywną masę. Na podpieczone ciasto wyłóż wystudzone wiśnie, dokładnie rozprowadź, na wierzch wylej bezę, na nią pokrusz lub zetrzyj pozostałą część ciasta kruchego i wypiecz w temp 160 stopniach przez ok 30 minutach. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.
Więcej na ten temat