Ciasto drożdżowe z konfiturą i zdrową kruszonką
Składniki
Ciasto:
- 160 ml mleka
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 50 g cukru
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 2 jajka
- 350 - 400 g mąki pszennej + ewentualnie do podsypania
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub zapachu pomarańczowego
- 1 łyżeczka soli
Środek:
- 300g konfitury wiśniowej lub innej ulubionej
- 100g cukru
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 rozmącone jajo do posmarowania ciasta przed pieczeniem
Kruszonka
- 130g mąki pszennej
- 30g płatków owsianych
- 30g mieszanych nasion i pestek
- 100g cukru
- 50g masła
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać.
W małym garnku podgrzać lekko mleko i cukier - ma być tylko lekko ciepłe, nie gorące. Dodać drożdże i wymieszać.
W misie robota połączyć mleko, masło z drożdżami, jaja, olej, ekstrakt i sól. Całość wymieszać w robocie z hakiem dodając partiami przesianą mąkę.
Ciasto powinno być lepkie i luźne. Odstawić do ponownego wyrośnięcia Wstawić do piekarnika i wykorzystać program wyrastanie ciasta na 30 minut.
Wyrośnięte wyłożyć na kawałek pergaminu i lekko rozwałkować w prostokąt długości podobnej do waszej foremki.
Na ¾ objętości rozwałkowanego ciasta rozsmarować konfiturę i dodać połamaną czekoladę. Zacząć zwijać roladę zaczynając od jednego boku wykorzystując papier. Zwiniętą roladę umieścić w foremce z pergaminem. Ciasto posmarować rozmąconym jajem, posypać kruszonką i odstawić na 15 minut do piekarnika na ponowne wyrastanie 35C. Jeśli nie macie takiego programu przykryć ściereczką i odstawić, aby lekko ruszyło.
Ciasto upiec w piekarniku w 180 C z małą parą - 40 minut.
Zdrowa kruszonka – 130g mąki pszennej, 30g płatków owsianych, 30g mieszanych nasion i pestek, 100g cukru, 50g masła – ugnieść w palcach i pokruszyć na posmarowane jajem ciasto przed pieczeniem.