Pytanie na Śniadanie

Biała polewka

Nowa odsłona żurku – biała polewka z grzybem, maślanką i chrzanem


Składniki:

  • 300 g białej kiełbasy
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1 ząbek czosnku (posiekany)
  • 2 suszone grzyby (namoczone i pokrojone w paski)
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 300 ml zakwasu na żurek (najlepiej żytniego)
  • 200 ml maślanki
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku


Do podania:

  • 2 jajka ugotowane na twardo (przekrojone na pół)
  • cienkie chipsy z boczku lub suszonej szynki (chrupiące)
  • świeży koperek i rzeżucha
  • małe grzanki z czosnkiem i majerankiem


Sposób przygotowania:

Na maśle klarowanym podsmaż cebulę i czosnek, dodaj kiełbasę pokrojoną w kawałki, podsmaż.

Dodaj grzyby, ziele angielskie i liść laurowy, zalej bulionem i gotuj ok. 15 min.

Wlej zakwas, dopraw chrzanem, gotuj kolejne 10 min.

Na końcu dodaj maślankę (już bez gotowania), dopraw pieprzem i ewentualnie solą.

Podawaj z jajkiem, koperkiem, boczkiem i grzankami.

Więcej na ten temat