Pytanie na Śniadanie

Świąteczny tatar z szynki

Świąteczny tatar z szynki na maśle, jajka i majonezu musztardowego


Tatar:

  • 150 g wędzonej szynki na maśle (bardzo drobno siekanej)
  • 1 ugotowane na twardo jajko (posiekane)
  • 1 ogórek kiszony (posiekany w bardzo drobną kostkę)
  • 1 łyżeczka marynowanych grzybków lub kaparów
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka cebulki szalotki (opcjonalnie marynowanej)
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon lub sarepskiej
  • sok z cytryny
  • szczypta pieprzu i cukru
  • krążki z pumpernikla lub małe grzanki
  • listki rukwi wodnej lub mikrozieleni
  • kropla oliwy truflowej (opcjonalnie)
  • marynowana cebulka perłowa

Sposób przygotowania:

W misce połącz drobno posiekaną szynkę, jajko, ogórka, szczypiorek i dodatki.

Przygotuj majonez musztardowy i dodaj łyżkę do masy – delikatnie wymieszaj.

Na talerzu uformuj zgrabne porcje tatara przy pomocy ringa.

Podaj z grzankami, zieleniną i eleganckim wykończeniem (np. oliwa truflowa, marynowana cebulka).

Więcej na ten temat