Świąteczny tatar z szynki na maśle, jajka i majonezu musztardowego
Tatar:
- 150 g wędzonej szynki na maśle (bardzo drobno siekanej)
- 1 ugotowane na twardo jajko (posiekane)
- 1 ogórek kiszony (posiekany w bardzo drobną kostkę)
- 1 łyżeczka marynowanych grzybków lub kaparów
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka cebulki szalotki (opcjonalnie marynowanej)
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon lub sarepskiej
- sok z cytryny
- szczypta pieprzu i cukru
- krążki z pumpernikla lub małe grzanki
- listki rukwi wodnej lub mikrozieleni
- kropla oliwy truflowej (opcjonalnie)
- marynowana cebulka perłowa
Sposób przygotowania:
W misce połącz drobno posiekaną szynkę, jajko, ogórka, szczypiorek i dodatki.
Przygotuj majonez musztardowy i dodaj łyżkę do masy – delikatnie wymieszaj.
Na talerzu uformuj zgrabne porcje tatara przy pomocy ringa.
Podaj z grzankami, zieleniną i eleganckim wykończeniem (np. oliwa truflowa, marynowana cebulka).