Pytanie na Śniadanie

Sałatka z mini kiełbaskami

Sałatka z mini kiełbaskami, fasolką i musztardowym dressingiem


Składniki:

  • 200 g mini kiełbasek bez osłonki (podsmażonych lub grillowanych na złoto)
  • 150 g młodych ziemniaków (ugotowanych w mundurkach i pokrojonych w ćwiartki)
  • 150 g fasolki szparagowej (blanszowanej na chrupko)
  • 1/2 czerwonej cebuli (pokrojonej w cienkie piórka)
  • 1 garść rukoli lub młodego szpinaku
  • 6–8 pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)
  • 4–5 rzodkiewek (w plasterkach)
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni lub słonecznika
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 ogórek małosolny (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 1–2 jajka ugotowane na półtwardo lub na miękko (opcjonalnie)


Musztardowy dressing:

  • 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • szczypta estragonu lub tymianku


Sposób przygotowania:

Mini kiełbaski podsmaż na złoty kolor i odłóż na papierowy ręcznik.

Ziemniaki i fasolkę połącz z rukolą, pomidorkami, ogórkiem i rzodkiewką.

Wymieszaj składniki dressingu do uzyskania emulsji.

Polej sałatkę sosem, delikatnie wymieszaj, ułóż na talerzu i posyp pestkami dyni, kaparami oraz cebulą.

Na wierzchu ułóż jajko i mini kiełbaski. Podawaj na zimno lub lekko ciepło.

Więcej na ten temat