<b>ROLADA</b><br /><br /><b>Ciasto:</b><br />50 dag mąki<br />15 dag margaryny<br />15 - 20 dag (8 - 10 łyżek) cukru<br />5 dag drożdży<br />3 żółtka<br />1 szkl. mleka<br /> szczypta soli<br />cukier waniliowy lub esencja zapachowa<br /><br />Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżeczkami mąki, łyżką cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, sól i resztę mleka. Wyrabiać ciasto ręką, mikserem lub łyżką drewnianą tak długo, aż będzie odstawać od miski i ręki. Dodać stopiony, lekko ostudzony tłuszcz i wyrabiać jeszcze przez chwilę.<br /><br /><b>MASA makowa</b><br /><b><br />Składniki:</b><br /><br />400 g maku<br />1 litr mleka<br />100 g masła<br />1/2 szklanki naturalnego miodu<br />200 g cukru pudru<br />3 jajka <br />50 ml rumu lub spirytusu<br />250 g bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)<br /> miąższ z 1/2 laski wanilii albo cukier waniliowy<br /> połowa cytryny <br />szczypta soli<br /><br /><br />W średniej wielkości garnku zagotować mleko, włożyć opłukany na sitku mak. Gotować 30 minut (polecam szybkowar, który zrobi to szybciej). Odsączyć - na sicie, zemleć dwukrotnie, a jeszcze lepiej 3 razy. Niezbędna będzie zatem maszynka do mięsa.<br /><br />Posiekać orzechy, rodzynki, suszone wiśnie i żurawinę. Jeśli nie mamy kandyzowanej skórki pomarańczowej, trzeba sparzyć pomarańczę i zetrzeć z niej skórkę na tarce o małych oczkach.<br /><br /><br /><br />