Ciasto:
50 dag mąki
15 dag margaryny
15 - 20 dag (8 - 10 łyżek) cukru
5 dag drożdży
3 żółtka
1 szkl. mleka
szczypta soli
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżeczkami mąki, łyżką cukru i kilkoma łyżkami letniego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, sól i resztę mleka. Wyrabiać ciasto ręką, mikserem lub łyżką drewnianą tak długo, aż będzie odstawać od miski i ręki. Dodać stopiony, lekko ostudzony tłuszcz i wyrabiać jeszcze przez chwilę.
MASA makowa
Składniki:
400 g maku
1 litr mleka
100 g masła
1/2 szklanki naturalnego miodu
200 g cukru pudru
3 jajka
50 ml rumu lub spirytusu
250 g bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa)
miąższ z 1/2 laski wanilii albo cukier waniliowy
połowa cytryny
szczypta soli
W średniej wielkości garnku zagotować mleko, włożyć opłukany na sitku mak. Gotować 30 minut (polecam szybkowar, który zrobi to szybciej). Odsączyć - na sicie, zemleć dwukrotnie, a jeszcze lepiej 3 razy. Niezbędna będzie zatem maszynka do mięsa.
Posiekać orzechy, rodzynki, suszone wiśnie i żurawinę. Jeśli nie mamy kandyzowanej skórki pomarańczowej, trzeba sparzyć pomarańczę i zetrzeć z niej skórkę na tarce o małych oczkach.
Oddzielić żółtka od białek. Ubić gęstą masę z żółtek i połowy cukru - aż do białości i dodać do maku.
Ubijać pianę z białek, dodając szczyptę soli. Gdy masa zacznie sztywnieć, dodać resztę cukru pudru, ubić do sztywności. Delikatnie połączyć z makiem. Na końcu możemy wlać do masy makowej koniak albo brandy.
Masę makową należy równo rozsmarować na cieście, pozostawiając wolnej przestrzeni ok 2 cm przy dłuższych bokach. Ciasto zwinąć w ciasny w rulon wzdłuż węższego boku, zawinąć w pergamin w taki na płaskiej, dużej blasze tak, by pomiędzy roladą a papierem pozostawić szerokość przestrzeni na 2 palce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte strucle smarować rozmąconym jajem. Wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec ok. 50 min.
SERNIKOMAKOWIEC
Składniki:
spód
200 g herbatników
100 g masła
masa
1 kg sera na sernik
4 jajka
1 budyń waniliowy
100 g cukru do wypieków
100 g masła
2 płaskie łyżki mąki
2 żółtka
2 szklanki masy makowej (użyłam gotowej masy)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Herbatniki należy pokruszyć albo zmiksować. Masło roztopić, dodać do herbatników i wymieszać. Gotową masę wyłożyć do kwadratowej lub prostokątnej formy, ugnieść jak kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
Masło z żółtkami utrzeć na gładką masę. W drugiej misce masę makową wymieszać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę makową delikatnie łyżką wymieszać z masą z żółtek.
Masę makową wyłożyć na spód z herbatników.
Piec w 175 stopniach, 20 minut. Ostudzić. Ser zmiksować krótko na najmniejszych obrotach, dodając po jednym jajku. Następnie dodać cukier, budyń i zmiksować ser na jednolitą masę. Masę serową wylać na podpieczony spód.
Piec w 175 stopniach ok. 30 minut. Ciasto pozostawić do wystudzenia w piekarniku.