<b>Tort marchewkowy<br /><br /></b>3 jaja M (czyli ok 165 g)<br />1 szklanka cukru trzcinowego<br />180 g margaryny Palma, roztopionej <br />2 szklanki mąki pszennej typ 450<br />Łyżeczka sody oczyszczonej <br />Łyżeczka cynamonu <br />Łyżeczka tartego kardamonu<br />2 szklanki drobno startej marchewki <br /><br />Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Jaja zmiksować z cukrem trzcinowym, miksując wlać cienką strużką roztopiony i schłodzony tłuszcz, dodać marchew i przyprawy, na końcu, stale mieszając, wsypać mąkę z sodą - mieszać krótko, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 50 minut (do suchego patyczka). Ostudzić, przekroić na 3 blaty.<br /><b><br />Krem z białej czekolady z cytryną</b><br />300 g białej czekolady<br />500 g mascarpone<br />300 g bitej śmietany 36%<br /><br />Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wmiksować mascarpone i ręcznie wymieszać z bitą śmietaną. Blaty marchewkowe przełożyć konfiturą pomarańczową i kremem, udekorować niewielką ilością kremu oraz karmelizowanymi marchewkami.<br /><b><br /> </b><br />