Pytanie na Śniadanie

ABC wypieków - torty

Tort marchewkowy

3 jaja M (czyli ok 165 g)
1 szklanka cukru trzcinowego
180 g margaryny Palma, roztopionej
2 szklanki mąki pszennej typ 450
Łyżeczka sody oczyszczonej
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka tartego kardamonu
2 szklanki drobno startej marchewki

Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Jaja zmiksować z cukrem trzcinowym, miksując wlać cienką strużką roztopiony i schłodzony tłuszcz, dodać marchew i przyprawy, na końcu, stale mieszając, wsypać mąkę z sodą - mieszać krótko, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 50 minut (do suchego patyczka). Ostudzić, przekroić na 3 blaty.

Krem z białej czekolady z cytryną

300 g białej czekolady
500 g mascarpone
300 g bitej śmietany 36%

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wmiksować mascarpone i ręcznie wymieszać z bitą śmietaną. Blaty marchewkowe przełożyć konfiturą pomarańczową i kremem, udekorować niewielką ilością kremu oraz karmelizowanymi marchewkami.

 

Tort makowy z kremem kawowym

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka maku mielonego
7 białek jaj
1 szklanka cukru
O,5 szklanki margaryny Palma, roztropnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g amaretto
Garść drobnych rodzynek


Białka posolić szczyptą soli ubijając dodawać cukier. Delikatnie wmieszać pozostałe składniki - na końcu margarynę. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180 stopni przez ok 40 minut.

Krem:

4 żółtka
100 g cukru
400 g mleka
30 g skrobi kukurydzianej
3 łyżki kawy instant, mocnej
Łyżka margaryny
250 g sera mascarpone

Żółtka utrzeć z cukrem i skrobią na biało; zagotować mleko, na końcu dodać kawę; gorące mleko wlewać do masy jajecznej cały czas mieszając; przelać do garnka, mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Dodać margarynę, wymieszać dokładnie, przykryć szczelnie folia. Po ostudzeniu wmieszać z 250 g ubitej śmietany. Przełożyć kremem tort nasączając każdy blat mocnym espresso  z odrobina cukru.
Więcej na ten temat