Pytanie na Śniadanie

Mini serniczki z twarogu z musem z białej czekolady i chrupiącym mazurkiem

Mini serniczki z twarogu z musem z białej czekolady i chrupiącym mazurkiem


Składniki:

  • Twaróg półtłusty zmielony – 300 g
  • Cukier puder – 3 łyżki
  • Żółtko – 1 szt.
  • Laska wanilii lub ½ łyżeczki ekstraktu
  • Skórka otarta z ½ pomarańczy
  • Biała czekolada – 100 g
  • Śmietanka 30% – 100 ml
  • Ciasteczka pełnoziarniste / herbatniki – 100 g
  • Masło – 30 g


Wykonanie:

Rozpuść białą czekoladę w śmietance (na ciepło, nie zagotować) – powstanie aksamitny mus.

Twaróg wymieszaj z cukrem, wanilią, żółtkiem i skórką z pomarańczy.

Połącz masę serową z połową musu z białej czekolady.

Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem – to spód.

Do pucharków lub silikonowych foremek wsyp spód, dociśnij, nałóż masę serową i odstaw do lodówki (lub szybkiego schłodzenia).

Na wierzchu ułóż resztę musu z białej czekolady, udekoruj mini pisankami, skórką pomarańczową, miętą.


Więcej na ten temat