Pytanie na Śniadanie

Węgierkowe szaleństwo – śliwki w wersji na słodko i wytrawnie

Śliwka w czekoladzie 

Składniki na około 25 pralinek: 
 ½ szklanki orzechów laskowych
 ½ szklanki migdałów 
1 łyżeczka kakao + łyżka kakao do posypania 
szczypta soli 
 ½ szklanki daktyli 
½ szklanki suszonych śliwek
 1 – 2 łyżki wody

 Przygotowanie: 1. Orzechy, migdały i kakao zmielić w blenderze na drobną mąkę. 2. Dodać daktyle, śliwki oraz łyżkę wody i wszystko zmiksować w blenderze na kleistą masę – jeśli macie blender o niskiej mocy, to śliwki i daktyle najpierw pokrójcie na małe kawałki. Z gotowej masy lepić malutkie kulki, dobre na jeden kęs. Wszystkie obsypać kakao i gotowe. Porady: Jeśli nie jesteście pewni sił swojego blendera daktyle oraz śliwki namoczcie przez kwadrans w gorącej wodzie. 

Jaglany sernik z musem z pieczonych śliwek
Składniki na okrągłą formę 21 cm: 
 200g suchej kaszy jaglanej 
 80g nerkowców (namoczonych na noc w wodzie, lub we wrzątku przez 2 godziny) – do masy 120ml syropu z agawy sok z 1 cytryny 80g migdałów + 80g nerkowców – na spód 100g daktyli 10 sztuk śliwek 3 łyżki cukru pudru (modyfikuj w zależności od kwaśności śliwek) 2-3 łyżki oleju kokosowego (można pominąć, lecz powoduje, że mus ładnie zastyga) 

 Przygotowanie: 
 1. Nerkowce przeznaczone na masę (80g) zalej wodą w małej misce i zostaw do namoczenia na noc, lub zalej je wrzątkiem odczekaj 2 godziny. Daktyle zalej wrzątkiem na 10 minut. 
 2. Kaszę jaglaną przepłucz i następnie zalej ok. 950 ml wody (albo mleka roślinnego), gotuj w dużym garnku aż wchłonie całą wodę (nawet do 40 minut, uwaga by nie przypalić garnka). 
 3. W międzyczasie zmiel w blenderze drobno migdały, dodaj drugą część nerkowców (80g) i zmiel przez kilka sekund (tak by pozostały kawałki orzechów). Dodaj odciśnięte daktyle i zblenduj przez kilka sekund na gładką masę, tak by tylko się połączyły. Masa powinna nadal być w miarę sypka, dopiero po „uklepaniu” ma się kleić. Możesz wymieszać ją dodatkowo widelcem (lub zwilżonymi dłońmi). 
 4. Spód tortownicy wyłóż folią spożywczą i ugnieć na nią powstałą masę z orzechów i daktyli. Włóż do lodówki.
 5. Do ugotowanej i lekko ostudzonej kaszy dodaj sok z cytryny oraz syrop z agawy i zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę. Do miski z nerkowcami dodaj 2-3 łyżki masy jaglanej i zmiksuj na gładki krem, aż nerkowce dokładnie się połączą. Połącz obie masy i jeszcze dokładnie zblenduj. Możesz w tym punkcie „doprawić” masę syropem z agawy lub dodatkiem soku z cytryny wg uznania. 
 6. Lekko ostudzoną masę jaglaną wylej na spód orzechowo-daktylowy. Odstaw do ostygnięcia. 
 7. Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku aż zmiękną, zmiksuj je w blenderze z cukrem i dodatkiem oleju kokosowego. 
 8. Gdy wszystko w miarę ostygnie, wylej mus śliwkowy na masę jaglaną i włóż całość do lodówki na minimum 3-4 godziny, a zdecydowanie najlepiej na całą noc. Po tym czasie… zajadaj się smakiem! 

 Wegetariański smalec

Składniki na jeden słoik: 
 2 szklanki ugotowanej fasoli
 2 cebule 
6 suszonych śliwek
 2 liście laurowe
 1 ziele angielskie 
1 goździk
 ½ łyżeczki majeranku
 1 łyżka sosu sojowego 
sól i czarny pieprz delikatny 
olej do smażenia 

 Przygotowanie: 
 1. Cebulę posiekać w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę wraz z zielem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota. 
 2. W międzyczasie fasolę odcedzić, opłukać i zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i ¼ szklanki zimnej wody, odstawić. Śliwki pokroić na małe kawałki. 
 3. Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy, z którymi się smażyła. Dodać podsmażoną cebulkę oraz pokrojone śliwki do zmiksowanej fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. Ważne jest, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale żeby blender nie zmielił ich na gładką pastę – kawałki cebulki i śliwek powinny być wyczuwalne. Doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też kilka kropli sosu sojowego więcej. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, obowiązkowo na dobrym chlebie i z kiszonym ogórkiem.

 Racuchy ze śliwkami 

 Składniki: 
 20 g świeżych drożdży 
 1 łyżka syropu klonowego 
 200 ml napoju roślinnego (ryżowy, bez śladowych ilości alergenów i bez cukru) 
 200 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej 100 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
 1 łyżeczka łuski babki jajowatej 
 płaska łyżeczka cynamonu
 160 g jogurtu kokosowego naturalnego 
 olej rzepakowy do smażenia
 dodatkowo: świeże śliwki, syrop klonowy 

 Przygotowanie: Do miski wkładamy rozkruszone drożdże i polewamy je syropem klonowym. Następnie dodajemy połowę ciepłego napoju roślinnego (nie gorącego!) i 2 łyżki mąki z odmierzonej porcji, mieszamy drewnianą łyżką, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 10 minut. Do zaczynu wsypujemy przesianą mąkę, skrobię, babkę jajowatą i cynamon. Wlewamy pozostały ciepły napój roślinny i jogurt o temperaturze pokojowej. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, tworząc jednolite, dość gęste ciasto. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą lub przykrywamy ściereczką, po czym odstawiamy w ciepłe, bezwietrzne miejsce na 1,5 h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto partiami wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z jednej strony na średnim ogniu, a gdy racuchy zaczną się rumienić od spodu i na ich wierzch nakładamy cienkie plasterki jabłek, gruszek lub łyżeczkę umytych osuszonych jagód. Przewracamy placuszka na drugą stronę i smażymy, aż będą rumiane z obu stron. Gotowe racuchy podajemy na ciepło polane syropem klonowym. Porady: Możemy użyć dowolnego napoju roślinnego. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jedynie napój roślinny musi być lekko podgrzany. Drożdże zawsze wyjmujemy z lodówki co najmniej dwie godziny przed użyciem. Pamiętajmy o przesianiu mąki. Możemy zastosować także inny bezglutenowy jogurt roślinny, np. konopny lub sojowy.
Tofu w sosie śliwkowym 

Składniki na 2 - 4 porcje: 
 2 kostki tofu naturalnego lub wędzonego (2x180g) 
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 
1/4 łyżeczki soli 
 olej do smażenia 
 3 łyżki sosu sojowego 
2 łyżki powideł śliwkowych 
1 łyżka syropu z agawy lub innego
 2 łyżeczki musztardy 
2 ząbki czosnku, 
starte 1/3 łyżeczki cząbru 
1/4 łyżeczki majeranku 
1/4 łyżeczki kolendry, mielonej 
1/4 łyżeczki kminku, mielonego

 Przygotowanie: 
 1. Tofu pokroić w grube wagoniki / patyczki, włożyć do woreczka lub dużego pudełka śniadaniowego. Wsypać mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz i potrząsać (delikatnie!) tak długo, aż równo obtoczy się w mące. Woreczka nie wyrzucać, wytrzepać i zostawić do obtaczania tofu w mące. 
 2. Na dnie największej patelni jaką macie rozgrzać dużo oleju, tyle, żeby pokrywał całe dno. 
 3. Na gorący olej delikatnie wyłożyć opanierowane wagoniki tofu i smażyć przez 4 – 5 minut z jednej strony, do momentu, aż panierka będzie miała ciepły odcień i będzie krucha. Wtedy obrócić i smażyć tak samo z drugiej strony. 
 4. W międzyczasie przygotować talerz wyłożony papierowym ręcznikiem oraz zrobić sos. Do szklanki dodać wszystkie składniki sosu i porządnie wymieszać. 
 5. Usmażone tofu odłożyć na chwilę na papierowy ręcznik. Do małej, czystej patelni wlać sos i podgrzewać na największym ogniu do momentu, aż sos zacznie intensywnie bulgotać, a następnie dodać tofu. Mieszać i obracać, aż będzie całe pokryte sosem i zdjąć z patelni. Podawać z ziemniaczkami, puree, surówkami albo po prostu z tymi dodatkami, z jakimi w Waszym domu podaje się pieczeń. Porady: · Jeśli chcecie komuś zaimponować to podajcie takie tofu z pieczonymi ziemniaczkami, kapustą lub bigosem i koniecznie kompotem.  · Syrop z agawy można zamienić na większą ilość powideł lub inny, słodki syrop. Ale warto połączyć powidła z innym słodzikiem, daje to ciekawszy efekt.  Ten przepis bardzo dobrze wychodzi z tofu wędzonym.


CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ 
Składniki na kruche ciasto: 
 2,5 szklanki mąki pszennej 
 200 g masła, zimnego 
 50 g smalcu, zimnego 
 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 3 łyżki cukru pudru
 5 żółtek 

 Nadzienie śliwkowe: 
 700 g śliwek, odpestkowanych 
 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 
 Śliwki przepołowić, większe przekroić na ćwiartki. Umieścić razem ze skrobią w naczyniu i wymieszać. Beza: 5 białek szczypta soli 250 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 

 KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI SKŁADNIKI 
  375 g mąki pszennej ((2,5 szklanki) ) 
5 żółtek ( - użyłam jajka o rozmiarze L) 
200 g masła 
 100 g cukru ((pół szklanki) ) 
30 g cukru z wanilią ((2 łyżki) ) 
 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 900 g śliwek 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
 1 łyżeczka mielonego cynamonu 

WYKONANIE 
Połącz razem mąkę, żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia - tworząc sypką i grudkowatą kruszonkę - ciasto nie musi być gładko zagniecione. 375 g mąki pszennej, 5 żółtek, 100 g cukru, 30 g cukru z wanilią, 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.  Przesyp do foremki 2/3 ciasta i wygnieć nim dokładnie dno formy. • Podpiecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15 minut - tak aby ciasto było lekko rumiane.  Na podpieczonym spodzie ułóż przekrojone śliwki - rozcięciem do góry. 900 g śliwek. Oprósz śliwki mąką ziemniaczaną i cynamonem  PIEC W 180 ST 35/40 MIN 

 TARTA Z WĘGIERKAMI 
 400 g mąki pszennej 
 6 łyżek cukru 
 1/3 łyżeczki soli 
 300 g masła* 
 ok. 5 łyżek zimnej wody 

 NADZIENIE 
 800 g śliwek** 
 1 łyka soku z cytryny
 1 łyżeczka cynamonu 
 1/4 szklanki cukru
 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej 

 Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, pokrojone w kostkę masło lub margarynę. Miksować mieszadłem miksera przez około 1 minutę aż powstanie kruszonka (lub rozcierać wszystko palcami). Dodawać stopniowo zimną wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Podzielić na 2 części, rozpłaszczyć na placki, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Wysoką ceramiczną formę (na ciasto typu "pie") o średnicy dna ok. 24 - 25 cm posmarować tłuszczem. Można też użyć formy metalowej o średnicy 26 cm. 

 NADZIENIE ◦ Śliwki pokroić na kawałeczki usuwając pestki. Przed pieczeniem wymieszać z sokiem z cytryny, cynamonem, cukrem i skrobią ziemniaczaną. ◦ Piekarnik nagrzać do 190 stopni C ◦ Połowę ciasta rozwałkować (podsypując mąką lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wyłożyć nim dno oraz boki formy (można doklejać brakujące miejsca). ◦ Drugą część ciasta rozwałkować i pokroić na paski. ◦ Do formy z ciastem wyłożyć nadzienie śliwkowe i przykryć kratką z pasków ciasta. Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem (dla ładnego zrumienienia). ◦ Wstawić do piekarnika na środkowy ruszt, pod formę kładąc papier do pieczenia. Piec przez 60 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

 CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI 
 295 g mąki pszennej 
 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
 100 g drobnego cukru do wypieków 
 2 duże jajka 
 50 g płynnego miodu 
 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego (najlepIej grecki) 
 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 
 cukier puder, do oprószenia 
 1 kg śliwek cukier puder, do oprószenia
 Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć. Do większego naczynia wbić jajka, dodać miód, jogurt, cukier i olej. Wszystko wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną do połączenia się składników. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać rózgą kuchenną (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać ciasto, wyrównać (ciasto jest gęste). Na wierzchu poukładać blisko siebie bez pestek śliwki, rozcięciem ku górze. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie uwolnić z formy przekładając na paterę. Wystudzone lub lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem, kroić i podawać.
Więcej na ten temat