Tofu w sosie śliwkowym
Składniki na 2 - 4 porcje:
2 kostki tofu naturalnego lub wędzonego (2x180g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/4 łyżeczki soli
olej do smażenia
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka syropu z agawy lub innego
2 łyżeczki musztardy
2 ząbki czosnku,
starte 1/3 łyżeczki cząbru
1/4 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki kolendry, mielonej
1/4 łyżeczki kminku, mielonego
Przygotowanie:
1. Tofu pokroić w grube wagoniki / patyczki, włożyć do woreczka lub dużego pudełka śniadaniowego. Wsypać mąkę ziemniaczaną, sól oraz pieprz i potrząsać (delikatnie!) tak długo, aż równo obtoczy się w mące. Woreczka nie wyrzucać, wytrzepać i zostawić do obtaczania tofu w mące.
2. Na dnie największej patelni jaką macie rozgrzać dużo oleju, tyle, żeby pokrywał całe dno.
3. Na gorący olej delikatnie wyłożyć opanierowane wagoniki tofu i smażyć przez 4 – 5 minut z jednej strony, do momentu, aż panierka będzie miała ciepły odcień i będzie krucha. Wtedy obrócić i smażyć tak samo z drugiej strony.
4. W międzyczasie przygotować talerz wyłożony papierowym ręcznikiem oraz zrobić sos. Do szklanki dodać wszystkie składniki sosu i porządnie wymieszać.
5. Usmażone tofu odłożyć na chwilę na papierowy ręcznik. Do małej, czystej patelni wlać sos i podgrzewać na największym ogniu do momentu, aż sos zacznie intensywnie bulgotać, a następnie dodać tofu. Mieszać i obracać, aż będzie całe pokryte sosem i zdjąć z patelni. Podawać z ziemniaczkami, puree, surówkami albo po prostu z tymi dodatkami, z jakimi w Waszym domu podaje się pieczeń.
Porady:
· Jeśli chcecie komuś zaimponować to podajcie takie tofu z pieczonymi ziemniaczkami, kapustą lub bigosem i koniecznie kompotem. · Syrop z agawy można zamienić na większą ilość powideł lub inny, słodki syrop. Ale warto połączyć powidła z innym słodzikiem, daje to ciekawszy efekt. Ten przepis bardzo dobrze wychodzi z tofu wędzonym.
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ
Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
200 g masła, zimnego
50 g smalcu, zimnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Nadzienie śliwkowe:
700 g śliwek, odpestkowanych
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Śliwki przepołowić, większe przekroić na ćwiartki. Umieścić razem ze skrobią w naczyniu i wymieszać.
Beza:
5 białek
szczypta soli
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI
375 g mąki pszennej ((2,5 szklanki) )
5 żółtek ( - użyłam jajka o rozmiarze L)
200 g masła
100 g cukru ((pół szklanki) )
30 g cukru z wanilią ((2 łyżki) )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
900 g śliwek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
WYKONANIE
Połącz razem mąkę, żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia - tworząc sypką i grudkowatą kruszonkę - ciasto nie musi być gładko zagniecione. 375 g mąki pszennej, 5 żółtek, 100 g cukru, 30 g cukru z wanilią, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przesyp do foremki 2/3 ciasta i wygnieć nim dokładnie dno formy.
• Podpiecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15 minut - tak aby ciasto było lekko rumiane. Na podpieczonym spodzie ułóż przekrojone śliwki - rozcięciem do góry. 900 g śliwek. Oprósz śliwki mąką ziemniaczaną i cynamonem PIEC W 180 ST 35/40 MIN
TARTA Z WĘGIERKAMI
400 g mąki pszennej
6 łyżek cukru
1/3 łyżeczki soli
300 g masła*
ok. 5 łyżek zimnej wody
NADZIENIE
800 g śliwek**
1 łyka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, pokrojone w kostkę masło lub margarynę. Miksować mieszadłem miksera przez około 1 minutę aż powstanie kruszonka (lub rozcierać wszystko palcami).
Dodawać stopniowo zimną wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki.
Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Podzielić na 2 części, rozpłaszczyć na placki, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Wysoką ceramiczną formę (na ciasto typu "pie") o średnicy dna ok. 24 - 25 cm posmarować tłuszczem. Można też użyć formy metalowej o średnicy 26 cm.
NADZIENIE
◦ Śliwki pokroić na kawałeczki usuwając pestki. Przed pieczeniem wymieszać z sokiem z cytryny, cynamonem, cukrem i skrobią ziemniaczaną.
◦ Piekarnik nagrzać do 190 stopni C
◦ Połowę ciasta rozwałkować (podsypując mąką lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wyłożyć nim dno oraz boki formy (można doklejać brakujące miejsca).
◦ Drugą część ciasta rozwałkować i pokroić na paski.
◦ Do formy z ciastem wyłożyć nadzienie śliwkowe i przykryć kratką z pasków ciasta. Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem (dla ładnego zrumienienia).
◦ Wstawić do piekarnika na środkowy ruszt, pod formę kładąc papier do pieczenia. Piec przez 60 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI
295 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
50 g płynnego miodu
1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego (najlepIej grecki)
150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
cukier puder, do oprószenia
1 kg śliwek
cukier puder, do oprószenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć. Do większego naczynia wbić jajka, dodać miód, jogurt, cukier i olej. Wszystko wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną do połączenia się składników. Wsypać suche przesiane składniki i wymieszać rózgą kuchenną (mieszając w jednym kierunku), tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać ciasto, wyrównać (ciasto jest gęste). Na wierzchu poukładać blisko siebie bez pestek śliwki, rozcięciem ku górze. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie uwolnić z formy przekładając na paterę. Wystudzone lub lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem, kroić i podawać.