<b>Baba ziemniaczana klasyczna</b><br /><br />Składniki<br /><br />1,5 kg ziemniaków<br />wędlina; np. boczek wędzony lub kiełbasa<br />2 cebule<br />olej<br />2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej<br />2 jajka<br />sól, pieprz<br />gałązka rozmarynu<br /><br />Przygotowanie<br />Ziemniaki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami i odstawiamy na gazę lub sitko żeby odciekły. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę wraz z kiełbaską. Odciśnięte ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi jajkami, mąką, podsmażoną cebulą i boczkiem oraz rozmarynem. Doprawiamy do smaku. Jeśli chcesz możesz dodać nieco wędzonej papryki. Przekładamy do formy i pieczemy godzinę w 180 stopniach. <br />Podajemy z kwaśną śmietaną ze świeżym majerankiem.<br /><br /><b><br />Baba ziemniaczana z fetą i szpinakiem</b><br /><br />Składniki<br /><br />1,5 kg ziemniaków<br />ser feta<br />oliwki<br />szpinak<br />2 cebule<br />olej<br />2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej<br />2 jajka<br />sól, pieprz <br /><br />Przygotowanie<br />Ziemniaki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami i odstawiamy na gazę lub sitko żeby odciekły. Cebulę kroimy w kostkę. Odciśnięte ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi jajkami, mąką, podsmażoną cebulą i kawałkami sera oraz oliwkami i liśćmi szpinaku. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy godzinę w 180 stopniach. <br /><br /><br /><br /><b>Liście sałat z lekkim vinegretem<br /><br /></b>Dowolne sałaty, liście umyte i odwirowane.<br /><br /><br />Vinaigrette <br /><br />Sok z ½ cytryny<br />pół łyżeczki miodu<br />pół łyżeczki musztardy<br />sól, pieprz<br />oliwa <br /><br />W podanej kolejności połącz składniki, mieszając energicznie lub po prostu wlej je do małego słoiczka i potrząśnij energicznie, aż stworzysz emulsję.<br /><br />Sos jogurtowy do sałaty<br /><br />Jogurt grecki<br />Suszone pomidory<br />Zioła rozmaryn, tymianek, natka, bazylia Sól, pieprz<br /><br />Sałaty połącz z wybranym przez Ciebie dressingiem. Jeśli chcesz możesz dodać do sałat więcej warzyw; ugotowane krótko brokuły, ugotowanego na chrupko kalafiora, pomidor, ogórek…<br /><br /><br /><br /><br /><br />