Pytanie na Śniadanie

Baba ziemniaczana

Baba ziemniaczana klasyczna

Składniki

1,5 kg ziemniaków
wędlina; np. boczek wędzony lub kiełbasa
2 cebule
olej
2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
2 jajka
sól, pieprz
gałązka rozmarynu

Przygotowanie
Ziemniaki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami i odstawiamy na gazę lub sitko żeby odciekły. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę wraz z kiełbaską. Odciśnięte ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi jajkami, mąką, podsmażoną cebulą i boczkiem oraz rozmarynem. Doprawiamy do smaku. Jeśli chcesz możesz dodać nieco wędzonej papryki. Przekładamy do formy i pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Podajemy z kwaśną śmietaną ze świeżym majerankiem.


Baba ziemniaczana z fetą i szpinakiem


Składniki

1,5 kg ziemniaków
ser feta
oliwki
szpinak
2 cebule
olej
2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
2 jajka
sól, pieprz

Przygotowanie
Ziemniaki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami i odstawiamy na gazę lub sitko żeby odciekły. Cebulę kroimy w kostkę. Odciśnięte ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi jajkami, mąką, podsmażoną cebulą i kawałkami sera oraz oliwkami i liśćmi szpinaku. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy godzinę w 180 stopniach.



Liście sałat z lekkim vinegretem

Dowolne sałaty, liście umyte i odwirowane.


Vinaigrette

Sok z ½ cytryny
pół łyżeczki miodu
pół łyżeczki  musztardy
sól, pieprz
oliwa

W podanej kolejności połącz składniki, mieszając energicznie lub po prostu wlej je do małego słoiczka i potrząśnij energicznie, aż stworzysz emulsję.

Sos jogurtowy do sałaty

Jogurt grecki
Suszone pomidory
Zioła rozmaryn, tymianek, natka, bazylia Sól, pieprz

Sałaty połącz z wybranym przez Ciebie dressingiem. Jeśli chcesz możesz dodać do sałat więcej warzyw; ugotowane krótko brokuły, ugotowanego na chrupko kalafiora, pomidor, ogórek…






Więcej na ten temat