<b>Racuszki warzywne z łososiem i sosem miętowym</b><br /><br />1 seler naciowy<br />1 strączek chilli<br />150g fileta z łososia<br />2 świeże słodkie papryki<br />Kolędra doniczka<br />1 szklanka mąki<br />2 jajka<br />1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia<br />1 doniczka mięty<br />1 szklanka jogurtu<br />1 łyżka miodu nektarowego np lipowego<br /><br />Selera siekamy w cienkie plasterki razem z papryką, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę łososia posiekany strączek chilli lub mniej wedle uznania, posiekaną kolędrę i zasypujemy wszystko mąką. Mieszamy do momentu w którym wszystkie składniki będą dokładnie obtoczone w mące. Jajka lekko solimy i pieprzymy, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy z warzywami i dokładnie mieszamy do uzyskania masy. Z gotowego ciasta smażymy na lekko natłuszczonej patelni małe placki po 2 min z każdej strony. Gotowe placki podajemy z jogurtem wymieszanym z posiekaną miętą i miodem.<br /><br /><b>Omlet z komosą ryżową i orzechami włoskimi w miodzie lipowym</b><br /><br />3 jajka<br />50 jogurtu naturalnego<br />50g komosy ryżowej lub kaszy jaglanej<br />100g orzechów włoskich<br />2 łyżki miodu<br />40g cukru brązowego<br />2 banany<br />1 łyżka tartej gorzkiej czekolady<br />2 łyżki siemienia lnianego<br /><br /><br />Siemię prażymy na rozgrzanej patelni 30-40sek.<br />Orzechy prażymy w piekarniku w 200st. C 7 min, następnie mieszamy z miodem, sprażonym siemieniem i cukrem. Rozkładamy gotowe orzechy na papierze aby zastygł cukier z miodem. Kaszę gotujemy na wodzie, na szklankę przepłukanej zimną wodą kaszy dajemy 400 wody. Czas gotowania to 15 min i 5 min odpoczynku pod przykryciem. Gotową kaszę odcedzamy i mieszamy z jajkami i jogurtem. Na patelni rozpuszczamy masło i wylewamy masę. Po 3 min przekładamy patelnie z omletem do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10-15 min. W trakcie miksujemy banany i trzemy czekoladę. Gotowy omlet dzielimy na cztery części i podajemy z miksem bananowym, orzechami i czekoladą.<br /> <br /><br />