1 seler naciowy
1 strączek chilli
150g fileta z łososia
2 świeże słodkie papryki
Kolędra doniczka
1 szklanka mąki
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 doniczka mięty
1 szklanka jogurtu
1 łyżka miodu nektarowego np lipowego
Selera siekamy w cienkie plasterki razem z papryką, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę łososia posiekany strączek chilli lub mniej wedle uznania, posiekaną kolędrę i zasypujemy wszystko mąką. Mieszamy do momentu w którym wszystkie składniki będą dokładnie obtoczone w mące. Jajka lekko solimy i pieprzymy, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy z warzywami i dokładnie mieszamy do uzyskania masy. Z gotowego ciasta smażymy na lekko natłuszczonej patelni małe placki po 2 min z każdej strony. Gotowe placki podajemy z jogurtem wymieszanym z posiekaną miętą i miodem.
Omlet z komosą ryżową i orzechami włoskimi w miodzie lipowym
3 jajka
50 jogurtu naturalnego
50g komosy ryżowej lub kaszy jaglanej
100g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
40g cukru brązowego
2 banany
1 łyżka tartej gorzkiej czekolady
2 łyżki siemienia lnianego
Siemię prażymy na rozgrzanej patelni 30-40sek.
Orzechy prażymy w piekarniku w 200st. C 7 min, następnie mieszamy z miodem, sprażonym siemieniem i cukrem. Rozkładamy gotowe orzechy na papierze aby zastygł cukier z miodem. Kaszę gotujemy na wodzie, na szklankę przepłukanej zimną wodą kaszy dajemy 400 wody. Czas gotowania to 15 min i 5 min odpoczynku pod przykryciem. Gotową kaszę odcedzamy i mieszamy z jajkami i jogurtem. Na patelni rozpuszczamy masło i wylewamy masę. Po 3 min przekładamy patelnie z omletem do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10-15 min. W trakcie miksujemy banany i trzemy czekoladę. Gotowy omlet dzielimy na cztery części i podajemy z miksem bananowym, orzechami i czekoladą.