Pytanie na Śniadanie

Czekoladowe naleśniki i burgery z salsą

Naleśniki czekoladowe
 

2 szk mąki pszennej
1/2 szk otrębów
4 łyżki kakao
1/2 szk mleka
1 szk wody gazowanej
2 jajka
Szczypta soli
1/3 kostki roztopionego masła
 
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy mleko, jajka i wodę gazowaną wszystko dokładnie miksujemy na koniec dodajemy roztopione masło z kakao i  otręby dokładnie mieszamy, odstawiamy na min 30 min.
 
Nadzienie
200 jogurtu bałkańskiego
2 banany
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
 
banany ugniatamy z miodem i sokiem z cytryny , wszystkie składniki mieszamy z wychłodzonym jogurtem.
Naleśniki smarujemy masą i zawijamy w rulony.
 
Burgery z salsą
 
1 kg mięsa mielonego z łopatki wołowej
30 ml sosu sojowego jasnego

Zmielone mięso wyrabiamy dłonią 5–6 min, dodając w trakcie sos sojowy jasny. Łopatka zawiera dużo naturalnego kleju, dzięki tak dokładnemu wyrobienu burgery nie będą się rozpadać, zaś dodatek sosu sojowego sprawi, że po włożeniu w bułkę będą smakować bardziej wyraziście. Wyrobione mięso przekładamy na duży płat folii spożywczej i formujemy w gruby rulon o średnicy mniej więcej takiej, jak bułki, do których włożymy burgery. Zawijamy szczelnie w folię, wygładzamy. Ostrym nożem kroimy w plastry grubości 2 cm. Zdejmujemy folię, burgery kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową (suchą?) i smażymy po 4 min z każdej strony. Gotowe odkładamy na ogrzany talerz i zostawiamy na 3 min, aby odpoczęły. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania burgery będą równomiernie kurczyć się do środka, pozostaną równe, a ich środki – soczyste i lekko różowe, jak klasyczne burgery w nowojorskim stylu.
Salsa pomidorowa
 
2 pomidory bez skóry
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1/2 posiekanej w kostkę papryki żółtej
1 strączek chili
Szczypta mielonego kuminu
1 łyżeczka miodu
Sól
Ćwiartka cytryny
 
Pomidory siekamy i mieszamy z wszystkimi składnikami nakładamy do pojemnika przykrywamy sałatą i układamy burgery i układamy ćwiartkę cytryny
 
Dodatkowo:
 
2 pojemniki na śniadanie z Szczelnymi zamknięciami najlepiej przezroczyste
 
1 mały majonez
1 pęczek szczypiorku
1 sałata rzymska
1 chleb razowy
1 op ryżu basmati
 


Więcej na ten temat