<b>Naleśniki czekoladowe<br /> </b><br />2 szk mąki pszennej<br />1/2 szk otrębów<br />4 łyżki kakao<br />1/2 szk mleka<br />1 szk wody gazowanej<br />2 jajka<br />Szczypta soli<br />1/3 kostki roztopionego masła<br /> <br />Mąkę przesiewamy do miski dodajemy mleko, jajka i wodę gazowaną wszystko dokładnie miksujemy na koniec dodajemy roztopione masło z kakao i otręby dokładnie mieszamy, odstawiamy na min 30 min.<br /> <br />Nadzienie<br />200 jogurtu bałkańskiego<br />2 banany<br />1 łyżeczka miodu<br />1 łyżeczka soku z cytryny<br /> <br />banany ugniatamy z miodem i sokiem z cytryny , wszystkie składniki mieszamy z wychłodzonym jogurtem.<br />Naleśniki smarujemy masą i zawijamy w rulony.<br /> <br /><b>Burgery z salsą</b><br /> <br />1 kg mięsa mielonego z łopatki wołowej<br />30 ml sosu sojowego jasnego<br /><br />Zmielone mięso wyrabiamy dłonią 5–6 min, dodając w trakcie sos sojowy jasny. Łopatka zawiera dużo naturalnego kleju, dzięki tak dokładnemu wyrobienu burgery nie będą się rozpadać, zaś dodatek sosu sojowego sprawi, że po włożeniu w bułkę będą smakować bardziej wyraziście. Wyrobione mięso przekładamy na duży płat folii spożywczej i formujemy w gruby rulon o średnicy mniej więcej takiej, jak bułki, do których włożymy burgery. Zawijamy szczelnie w folię, wygładzamy. Ostrym nożem kroimy w plastry grubości 2 cm. Zdejmujemy folię, burgery kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową (suchą?) i smażymy po 4 min z każdej strony. Gotowe odkładamy na ogrzany talerz i zostawiamy na 3 min, aby odpoczęły. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania burgery będą równomiernie kurczyć się do środka, pozostaną równe, a ich środki – soczyste i lekko różowe, jak klasyczne burgery w nowojorskim stylu. <br />Salsa pomidorowa<br /> <br />2 pomidory bez skóry <br />1 łyżka posiekanej świeżej kolendry<br />1/2 posiekanej w kostkę papryki żółtej<br />1 strączek chili<br />Szczypta mielonego kuminu<br />1 łyżeczka miodu<br />Sól<br />Ćwiartka cytryny<br /> <br />Pomidory siekamy i mieszamy z wszystkimi składnikami nakładamy do pojemnika przykrywamy sałatą i układamy burgery i układamy ćwiartkę cytryny<br /> <br />Dodatkowo:<br /> <br />2 pojemniki na śniadanie z Szczelnymi zamknięciami najlepiej przezroczyste <br /> <br />1 mały majonez<br />1 pęczek szczypiorku<br />1 sałata rzymska<br />1 chleb razowy<br />1 op ryżu basmati<br /> <br /><br />