Pytanie na Śniadanie

Dynia wyłącznie w wersji wege

Dynia po prowansalsku

5 łyżek oliwy
2 drobno poszatkowane ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki asafetydy 700 g świeżych, dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę lub 500 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 – 2 rozkruszone ostre suszone papryczki chilli (do smaku) 500 g obranej i pokrojonej w dużą kostkę dyni piżmowej nierafinowana sól do smaku poszatkowana natka pietruszki do podania

Na oliwie podsmażamy czosnek lub asafetydę. Dodajemy pomidory. Całość gotujemy około 5 minut. Dodajemy zioła prowansalskie, chilli i dynię. Całość gotujemy na średnim ogniu tak, aby pomidory zamieniły się w sos, a dynia ugotowała (około 15 minut; trzeba uważać, aby dynia się nie rozgotowała – powinna mieć zwartą konsystencję, ale po rozkrojeniu powinna być miękka). Pod koniec gotowania dodajemy sól do smaku. Podajemy posypane natką pietruszki. Bardzo dobrze komponuje się z ryżem jaśminowym.

Zupa tajska z dynią, cukinią i brokułem

2 łyżki oleju ryżowego lub kokosowego

kawałek imbiru wielkości kciuka startego na tarce

1 poszatkowane czerwone chilli (z pestkami lub bez)

2 łyżeczki curry w proszku (bez glutaminianu sodu)

puszka dobrej jakości mleka kokosowego

skórka otarta z 1 limonki

sos sojowy do smaku

łyżka słodu ryżowego lub nierafinowanego syropu z agawy lub ewentualnie cukru trzcinowego

3 listki limonki kaffir (opcjonalnie)

mała cukinia pokrojona w plasterki

kawałek brokuła podzielony na różyczki

około 150 g dyni piżmowej

sok wyciśnięty z limonki do smaku

natka kolendry (opcjonalnie)

Na oleju ryżowym podsmażamy imbir i chilli. Po chwili dodajemy curry w proszku i wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy otartą skórkę z limonki, sos sojowy, substancję słodzącą i listki limonki (opcjonalnie). Wrzucamy dynię i gotujemy, aż będzie prawie miękka. Wówczas wrzucamy resztę warzyw i gotujemy jeszcze 5 minut.  Doprawiamy sokiem z limonki. Następnie sprawdzamy balans smaków: słodkiego, słonego, ostrego i kwaśnego. Przelewamy do miski i posypujemy drobno poszatkowaną natką kolendry.

Deser z dyniowym karmelem, śmietaną i kruszonką owsianą

karmel:

400 g dyni (najlepiej odmiany Hokkaido)
około 3/4 szklanki mleka (roślinnego lub zwykłego)

3 łyżki cukru trzcinowego Dark Muscavado

1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu

kruszonka z płatków owsianych:

3/4 szklanki płatków owsianych

2 łyżki masła lub oleju kokosowego

2 łyżki cukru trzcinowego Dark Muscavado

1 łyżeczka cynamonu

garść poszatkowanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

kwaśna śmietana do podania

Przygotowujemy karmel: obraną i pokrojoną w kostkę dynię dusimy z mlekiem pod pokrywką aż stanie się miękka. Miksujemy ręcznym blenderem na jednolity mus. Dodajemy cukier i kardamon. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i lekko się skarmelizuje. Przygotowujemy kruszonkę: płatki owsiane prażymy na patelni z dodatkiem tłuszczu na złoty kolor. Uważamy, aby ich nie przypalić. Często mieszamy. Dodajemy cukier i czekamy lekko się roztopi obklejając płatki. Dodajemy cynamon i orzechy. Studzimy.

Masę dyniową wykładamy w szklankach. Dodajemy trochę śmietany i posypujemy kruszonką.


Więcej na ten temat