<b>Dynia po prowansalsku<br /><br /></b>5 łyżek oliwy<br />2 drobno poszatkowane ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki asafetydy 700 g świeżych, dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę lub 500 ml passaty pomidorowej<br />1 łyżeczka ziół prowansalskich<br />1 – 2 rozkruszone ostre suszone papryczki chilli (do smaku) 500 g obranej i pokrojonej w dużą kostkę dyni piżmowej nierafinowana sól do smaku poszatkowana natka pietruszki do podania<br /><br />Na oliwie podsmażamy czosnek lub asafetydę. Dodajemy pomidory. Całość gotujemy około 5 minut. Dodajemy zioła prowansalskie, chilli i dynię. Całość gotujemy na średnim ogniu tak, aby pomidory zamieniły się w sos, a dynia ugotowała (około 15 minut; trzeba uważać, aby dynia się nie rozgotowała – powinna mieć zwartą konsystencję, ale po rozkrojeniu powinna być miękka). Pod koniec gotowania dodajemy sól do smaku. Podajemy posypane natką pietruszki. Bardzo dobrze komponuje się z ryżem jaśminowym.<br /><br /><b>Zupa tajska z dynią, cukinią i brokułem</b><br /><br />2 łyżki oleju ryżowego lub kokosowego<br /><br />kawałek imbiru wielkości kciuka startego na tarce<br /><br />1 poszatkowane czerwone chilli (z pestkami lub bez)<br /><br />2 łyżeczki curry w proszku (bez glutaminianu sodu)<br /><br />puszka dobrej jakości mleka kokosowego<br /><br />skórka otarta z 1 limonki<br /><br />sos sojowy do smaku<br /><br />łyżka słodu ryżowego lub nierafinowanego syropu z agawy lub ewentualnie cukru trzcinowego<br /><br />3 listki limonki kaffir (opcjonalnie)<br /><br />mała cukinia pokrojona w plasterki<br /><br />kawałek brokuła podzielony na różyczki<br /><br />około 150 g dyni piżmowej<br /><br />sok wyciśnięty z limonki do smaku<br /><br />natka kolendry (opcjonalnie)<br /><br />Na oleju ryżowym podsmażamy imbir i chilli. Po chwili dodajemy curry w proszku i wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy otartą skórkę z limonki, sos sojowy, substancję słodzącą i listki limonki (opcjonalnie). Wrzucamy dynię i gotujemy, aż będzie prawie miękka. Wówczas wrzucamy resztę warzyw i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy sokiem z limonki. Następnie sprawdzamy balans smaków: słodkiego, słonego, ostrego i kwaśnego. Przelewamy do miski i posypujemy drobno poszatkowaną natką kolendry.<br /><br /><b>Deser z dyniowym karmelem, śmietaną i kruszonką owsianą<br /></b><br />karmel:<br /><br />400 g dyni (najlepiej odmiany Hokkaido)<br />około 3/4 szklanki mleka (roślinnego lub zwykłego)<br /><br />3 łyżki cukru trzcinowego Dark Muscavado<br /><br />1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu<br /><br />kruszonka z płatków owsianych:<br /><br />3/4 szklanki płatków owsianych<br /><br />2 łyżki masła lub oleju kokosowego<br /><br />2 łyżki cukru trzcinowego Dark Muscavado<br /><br />1 łyżeczka cynamonu<br /><br />garść poszatkowanych orzechów włoskich (opcjonalnie)<br /><br />kwaśna śmietana do podania<br /><br />Przygotowujemy karmel: obraną i pokrojoną w kostkę dynię dusimy z mlekiem pod pokrywką aż stanie się miękka. Miksujemy ręcznym blenderem na jednolity mus. Dodajemy cukier i kardamon. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i lekko się skarmelizuje. Przygotowujemy kruszonkę: płatki owsiane prażymy na patelni z dodatkiem tłuszczu na złoty kolor. Uważamy, aby ich nie przypalić. Często mieszamy. Dodajemy cukier i czekamy lekko się roztopi obklejając płatki. Dodajemy cynamon i orzechy. Studzimy. <br /><br />Masę dyniową wykładamy w szklankach. Dodajemy trochę śmietany i posypujemy kruszonką. <br /><br />