5 łyżek oliwy
2 drobno poszatkowane ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki asafetydy 700 g świeżych, dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę lub 500 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 – 2 rozkruszone ostre suszone papryczki chilli (do smaku) 500 g obranej i pokrojonej w dużą kostkę dyni piżmowej nierafinowana sól do smaku poszatkowana natka pietruszki do podania
Na oliwie podsmażamy czosnek lub asafetydę. Dodajemy pomidory. Całość gotujemy około 5 minut. Dodajemy zioła prowansalskie, chilli i dynię. Całość gotujemy na średnim ogniu tak, aby pomidory zamieniły się w sos, a dynia ugotowała (około 15 minut; trzeba uważać, aby dynia się nie rozgotowała – powinna mieć zwartą konsystencję, ale po rozkrojeniu powinna być miękka). Pod koniec gotowania dodajemy sól do smaku. Podajemy posypane natką pietruszki. Bardzo dobrze komponuje się z ryżem jaśminowym.
Zupa tajska z dynią, cukinią i brokułem
2 łyżki oleju ryżowego lub kokosowego
kawałek imbiru wielkości kciuka startego na tarce
1 poszatkowane czerwone chilli (z pestkami lub bez)
2 łyżeczki curry w proszku (bez glutaminianu sodu)
puszka dobrej jakości mleka kokosowego
skórka otarta z 1 limonki
sos sojowy do smaku
łyżka słodu ryżowego lub nierafinowanego syropu z agawy lub ewentualnie cukru trzcinowego
3 listki limonki kaffir (opcjonalnie)
mała cukinia pokrojona w plasterki
kawałek brokuła podzielony na różyczki
około 150 g dyni piżmowej
sok wyciśnięty z limonki do smaku
natka kolendry (opcjonalnie)
Na oleju ryżowym podsmażamy imbir i chilli. Po chwili dodajemy curry w proszku i wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy otartą skórkę z limonki, sos sojowy, substancję słodzącą i listki limonki (opcjonalnie). Wrzucamy dynię i gotujemy, aż będzie prawie miękka. Wówczas wrzucamy resztę warzyw i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy sokiem z limonki. Następnie sprawdzamy balans smaków: słodkiego, słonego, ostrego i kwaśnego. Przelewamy do miski i posypujemy drobno poszatkowaną natką kolendry.
Deser z dyniowym karmelem, śmietaną i kruszonką owsianą
karmel:
400 g dyni (najlepiej odmiany Hokkaido)
około 3/4 szklanki mleka (roślinnego lub zwykłego)
3 łyżki cukru trzcinowego Dark Muscavado
1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu
kruszonka z płatków owsianych:
3/4 szklanki płatków owsianych
2 łyżki masła lub oleju kokosowego
2 łyżki cukru trzcinowego Dark Muscavado
1 łyżeczka cynamonu
garść poszatkowanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
kwaśna śmietana do podania
Przygotowujemy karmel: obraną i pokrojoną w kostkę dynię dusimy z mlekiem pod pokrywką aż stanie się miękka. Miksujemy ręcznym blenderem na jednolity mus. Dodajemy cukier i kardamon. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i lekko się skarmelizuje. Przygotowujemy kruszonkę: płatki owsiane prażymy na patelni z dodatkiem tłuszczu na złoty kolor. Uważamy, aby ich nie przypalić. Często mieszamy. Dodajemy cukier i czekamy lekko się roztopi obklejając płatki. Dodajemy cynamon i orzechy. Studzimy.
Masę dyniową wykładamy w szklankach. Dodajemy trochę śmietany i posypujemy kruszonką.