Pytanie na Śniadanie

Kopytka z makiem na słodko

KOPYTKA z MAKIEM NA SŁODKO


Kopytka z makiem:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej dnia poprzedniego)
  • 1 jajko
  • ok. 150 g mąki pszennej (plus do podsypania)
  • 2-3 łyżki mielonego maku
  • szczypta soli

opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru waniinowego


Przepis

Przeciśnij ziemniaki przez praskę lub dokładnie ugnieć.

Dodaj jajko, sól, cukier wanilinowy (jeśli używasz), mak i mąkę – zagnieć miękkie, elastyczne ciasto.

Podziel ciasto na części, zroluj wałki i pokrój na małe kopytka.

Gotuj w osolonym wrzątku do wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź.


Sos waniliowy:

  • 250 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Przepis

W rondelku zagotuj mleko z cukrem wanilinowym (lub wanilią).

W osobnej miseczce rozmieszaj żółtko z mąką ziemniaczaną i cukrem.

Powoli wlewaj gorące mleko do masy jajecznej, mieszając.

Przelej całość z powrotem do rondelka i podgrzewaj, mieszając, aż sos lekko zgęstnieje (nie gotuj!). Odstaw.


Truskawki:

  • 200 g świeżych truskawek
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
  • kilka listków mięty do dekoracji (opcjonalnie)


Przepis

 Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki lub ćwiartki.


Serwowanie

• Na talerzu ułóż porcję ciepłych kopytek z makiem.

• Polej sosem waniliowym.

• Dodaj świeże truskawki.

• Udekoruj listkami mięty lub oprósz dodatkowym makiem.

Więcej na ten temat