Pain Perdu, czyli tosty francuskie z podsmażanymi śliwkami w czerwonym
winie z cynamonem i anyżem.
Skład:
1 chałka
k. 50 dag śliwek renklod lub węgierek
300-400 ml czerwonego wina półwytrawnego
2 łyżki cukru
ok. 250 ml mleka
2 jajka
50 g cukru
do podania: gałązka świeżego rozmarynu
do smażenia: masło klarowane
1 gwiazdka anyżu
1 laska cynamonu
A oto jak to zrobić:
Śliwki kroimy na połówki, usuwamy pestki i umieszczamy w szklanym
naczyniu. Zalewamy winem i odstawiamy na godzinę. Powstały sok odlewamy
i przekładamy na patelnię, dodajemy laskę cynamonu, cukier, anyż, trochę
wina. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i
czekamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy śliwki i gotujemy na małym
ogniu przez 8-10 minut.
W płaskim naczyniu roztrzepujemy jajka z mlekiem. Kromki chałki moczymy
w mieszaninie jajecznej i smażymy na rozgrzanej patelni z masłem
klarowanym. Obsmażamy nasączone kromki z dwóch stron aż będą złociste, a
następnie obtaczamy w cukrze. Gorące tosty podajemy z musem ze śliwek.