Pytanie na Śniadanie

Placki ziemniaczane

DRANIKI: (placki ziemniaczane faszerowane mięsem)

Składniki:

1kg ziemniaków
1 cebula
3 łyżki mąki
1 jajko
250-300 g mięsa mielonego
sól
pieprz czarny mielony
olej do smażenia

DZiemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce (ewentualnie zmiksować, jeżeli bardzo nam się spieszy). Do tej masy dodać sól, masło i mąkę. Mięso przyprawić do smaku. Łyżką wyłożyć masę ziemniaczaną, na niej mniejszą ilość mięsa, a na mięso kolejną łyżkę masy ziemniaczanej. Smażyć na złoto z obu stron.

Placki cukiniowo-ziemniaczane:

0,5kg ziemniaków
1 duża cukinia
1 marchew
1 cebula
3 łyżki mąki
1 jajko

sól
pieprz czarny mielony
olej do smażenia


Warzywa zmiksować. Dodać jajko, sól, pieprz i mąke, wszyko wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Podawać z jogurtowym sosem ziołowym albo czosnkowym.

KLASYCZNE PLACKI ZIEMNIACZANE:


składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
3 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podobnie cebulę. Wymieszać z pozostłymi skłądnikami i nakłądać dużą łyżką na rozgrzaną patelnię. Placki powinny być cienkie i smażone na dużym ogniu; mają się szybko ściąć z obu stron, zezłocić i takie szybko ściągamy na ręcznik papierowy, żeby ściągnąć nadmiar tłuszczu. Można podawać klasycznie ze śmiataną lub/i z cukrem, ale też z dowolnie wybranym sosoem wytrawnym.


Ja proponuję :

Ratatouille z grilowanym kurczakiem:


składniki:

 *   1 cukinia
 *   1 mały bakłażan
 *   1 papryka czerwona
 *   1 papryka zielona
 *   2 cebule
 *   2 dojrzałe pomidory
 *   1 gałązka świeżego tymianku
 *   2 łyżeczki ziół prowansalskich
 *   pierś z kurczaka

 *   Warzywa pokrój w równą kostkę. Rozgrzej oliwę, kolejno wrzucaj warzywa (od najtwardszych do najbardziej miękkich).
 *   Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Duś kilkanaście minut i na końcu dodaj pomidory.
 *   Duś aż pomidory się rozgotują, a warzywa będą miękkie. Podawaj jako dodatek do dań głównych.
 *

Placki ze słodkich ziemniaków na śniadanie:



Składniki (2-4 porcje):

 *   słodkie ziemniaki – 1 kg
 *   mąka pszenna – 3 łyżki (z górką)
 *   jajko – 1 sztuka
 *   szczypta sody
 *   miód
 *   owoce sezonowe - śliwki, gruszki

 Bataty obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj około 15-20 minut we wrzątku (bez soli). Gotowe słodkie ziemniaki dają się bez trudu nakłuć widelcem. Bataty odlej i odparuj przez kilka minut na wolnym ogniu. Następnie rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj do środka jajko, sodę i mąkę. Dokładnie wymieszaj.  Na dużej patelni rozgrzej oliwę lub masło klarowane. Za pomocą łyżki uformuj na patelni placki. Smaż z obu stron do zrumienienia.




Więcej na ten temat