<b>DRANIKI: (placki ziemniaczane faszerowane mięsem)</b><br /><br /><b>Składniki:</b><br /><br />1kg ziemniaków<br />1 cebula<br />3 łyżki mąki<br />1 jajko<br />250-300 g mięsa mielonego<br />sól<br />pieprz czarny mielony<br />olej do smażenia<br /><br />DZiemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce (ewentualnie zmiksować, jeżeli bardzo nam się spieszy). Do tej masy dodać sól, masło i mąkę. Mięso przyprawić do smaku. Łyżką wyłożyć masę ziemniaczaną, na niej mniejszą ilość mięsa, a na mięso kolejną łyżkę masy ziemniaczanej. Smażyć na złoto z obu stron.<br /><br /><b>Placki cukiniowo-ziemniaczane:</b><br /><br />0,5kg ziemniaków<br />1 duża cukinia<br />1 marchew<br />1 cebula<br />3 łyżki mąki<br />1 jajko<br /><br />sól<br />pieprz czarny mielony<br />olej do smażenia<br /><br /><br />Warzywa zmiksować. Dodać jajko, sól, pieprz i mąke, wszyko wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.<br />Podawać z jogurtowym sosem ziołowym albo czosnkowym.<br /><b><br />KLASYCZNE PLACKI ZIEMNIACZANE:</b><br /><br /><b>składniki:</b><br />0,5 kg ziemniaków<br />1 cebula<br />1 jajko<br />3 łyżki mąki<br />sól, pieprz<br />olej do smażenia<br /><br />Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podobnie cebulę. Wymieszać z pozostłymi skłądnikami i nakłądać dużą łyżką na rozgrzaną patelnię. Placki powinny być cienkie i smażone na dużym ogniu; mają się szybko ściąć z obu stron, zezłocić i takie szybko ściągamy na ręcznik papierowy, żeby ściągnąć nadmiar tłuszczu. Można podawać klasycznie ze śmiataną lub/i z cukrem, ale też z dowolnie wybranym sosoem wytrawnym.<br /><br /><br />