<div><b>Krem z dyni z gruszką i oliwą curry</b></div><div> </div><div>składniki dla 5 osób:</div><div> </div><div>1kg dyni</div><div>100 g masła lub oliwy</div><div>1 cebula</div><div>3 ząbki czosnku</div><div>1 łyżeczka curry </div><div>0,5l mleka kokosowego lub słodkiej śmietanki</div><div>sól, pieprz </div><div>gruszka </div><div>2 łyżki miodu</div><div> </div><div>oliwa curry</div><div>Oliwa 200 ml</div><div>1 mała cebula</div><div>0,5 łyżeczki kurkumy</div><div>1 łyżeczka curry w proszku</div><div>kawałek świeżego imbiru</div><div>pół cytryny</div><div>2-3 ząbki czosnku</div><div>sól</div><div>kolendra</div><div> </div><div><br /></div><div><br /></div><div>Krem z dyni:</div><div>Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku podgrzewamy masło/oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie pokrojoną dynię, curry. Całość lekko podsmażamy. Następnie podlewamy wodą, tak aby przykryć składniki do połowy i mleko kokosowe/lub śmietankę. Dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy przy pomocy blendera.</div><div> </div><div>Gruszkę obieramy, następnie kroimy wzdłuż - na 8 części. Wydrążamy środek i podsmażamy krótko na miodzie.</div><div> </div><div>oliwa curry:</div><div> W rondelku umieszczamy wszystkie składniki i podgrzewamy na małym ogniu. Następnie całość przecedzamy przez czystą ściereczkę lub drobne sitko.</div><div> </div><div>Zupę nalewamy do miseczek, układamy gruszkę, polewamy całość aromatyczną oliwą i dekorujemy listkami kolendry</div><div> </div><div><br /></div>