Pytanie na Śniadanie

Dynia w kuchni PnŚ

Krem z dyni z gruszką i oliwą curry
 
składniki dla 5 osób:
 
1kg dyni
100 g masła lub oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry 
0,5l mleka kokosowego lub słodkiej śmietanki
sól, pieprz 
gruszka 
2 łyżki miodu
 
oliwa curry
Oliwa 200 ml
1 mała cebula
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry w proszku
kawałek świeżego imbiru
pół cytryny
2-3 ząbki czosnku
sól
kolendra
 


Krem z dyni:
Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku podgrzewamy masło/oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, następnie pokrojoną dynię, curry. Całość lekko podsmażamy. Następnie podlewamy wodą, tak aby przykryć składniki do połowy i mleko kokosowe/lub śmietankę. Dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy przy pomocy blendera.
 
Gruszkę obieramy, następnie kroimy wzdłuż - na 8 części. Wydrążamy środek i podsmażamy krótko na miodzie.
 
oliwa curry:
 W rondelku umieszczamy wszystkie składniki i podgrzewamy na małym ogniu. Następnie całość przecedzamy przez czystą ściereczkę lub drobne sitko.
 
Zupę nalewamy do miseczek, układamy gruszkę, polewamy całość aromatyczną oliwą i dekorujemy listkami kolendry
 

Makrela/łosoś teriyaki z pęczakiem i jarmużem
 
składniki na 4 osoby
 
600g fileta z łososia lub 4 makrele
10 łyżek sosu sojowego
kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka)
6 łyżek miodu
150g pęczaku
400 g jarmużu 
2 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki
 
W małym rondelku podgrzać miód, imbir, czosnek i sos sojowy. Odstawić. 
Pęczak zalać wrzątkiem w garnku i gotować przez 15-20 minut, aż zmięknie (ale zachowując przy tym jego kształt). Odcedzić. Jarmuż pokroić, później zalać w misce wrzątkiem. Odstawić na kilka minut. Następnie odcedzić. 
Filety z łososia lub makreli usmażyć na patelni, następnie dodać sos. Całość razem podgrzać.
Gdy ryba jest gotowa, zdjąć ją z patelni, a resztę składników wymieszać ze sobą. Nałożyć na talerze, a na wierzch położyć rybę. Można posypać pokrojoną dymką. 
 
 
 
"Strudel" z jarmużem, dynią i grzybami
 
4 porcje
 
1 opakowanie ciasta spring roll
500g kg dyni
500g mieszanki oczyszczonych grzybów  (mogą być kurki, boczniaki, borowiki lub inne świeże)
300 g dyni
 
1-2 cebule
3-4 ząbki czosnku
natka pietruszki, tymianek
cytryna
łyżka miodu
sól, pieprz
olej/oliwa do smażenia
łyżka mąki
woda
 
Dynię obieramy i roimy w drobną kostkę. Pieczemy w piekarniku lub podsmażamy w rondelku lub na patelni na niewielkiej ilości oliwy/oleju. Gdy zmięknie dodajemy pokrojony jarmuż i całość jeszcze chwilę przesmażamy( ok 2 minut). Na osobnej patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy pokojone grzyby, cebulę oraz czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, następnie dodajemy miód, tymianek, natkę pietruszki oraz sok z połowy cytryny. Część grzybów odkładamy na bok, resztę dodajemy do dyni i jarmużu. Składniki farszu doprawiamy w razie potrzeby. Można odłożyć kilka listków jarmużu i usmażyć w głębokim oleju przez dosłownie 3-4 sekundy. Wyjdą nam smaczne chipsy.
 
Mąkę mieszamy z wodą w takiej ilości, by powstała zawiesina konsystencji śmietany. Ciasto spring roll rozkładamy na pojedyncze arkusze, nakładamy farsz, smarujemy brzegi mąką z wodą i zwijamy jak krokiety. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Na talerzu układamy odstawione wcześniej grzyby, na nich strudel. Całość można przybrać chrupiącym jarmużem lub posypać ziołami. 

Więcej na ten temat