Makrela/łosoś teriyaki z pęczakiem i jarmużem
składniki na 4 osoby
• 600g fileta z łososia lub 4 makrele
• 10 łyżek sosu sojowego
• kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka)
• 6 łyżek miodu
• 150g pęczaku
• 400 g jarmużu
• 2 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki
W małym rondelku podgrzać miód, imbir, czosnek i sos sojowy. Odstawić.
Pęczak zalać wrzątkiem w garnku i gotować przez 15-20 minut, aż zmięknie (ale zachowując przy tym jego kształt). Odcedzić. Jarmuż pokroić, później zalać w misce wrzątkiem. Odstawić na kilka minut. Następnie odcedzić.
Filety z łososia lub makreli usmażyć na patelni, następnie dodać sos. Całość razem podgrzać.
Gdy ryba jest gotowa, zdjąć ją z patelni, a resztę składników wymieszać ze sobą. Nałożyć na talerze, a na wierzch położyć rybę. Można posypać pokrojoną dymką.
"Strudel" z jarmużem, dynią i grzybami
4 porcje
1 opakowanie ciasta spring roll
500g kg dyni
500g mieszanki oczyszczonych grzybów (mogą być kurki, boczniaki, borowiki lub inne świeże)
300 g dyni
1-2 cebule
3-4 ząbki czosnku
natka pietruszki, tymianek
cytryna
łyżka miodu
sól, pieprz
olej/oliwa do smażenia
łyżka mąki
woda
Dynię obieramy i roimy w drobną kostkę. Pieczemy w piekarniku lub podsmażamy w rondelku lub na patelni na niewielkiej ilości oliwy/oleju. Gdy zmięknie dodajemy pokrojony jarmuż i całość jeszcze chwilę przesmażamy( ok 2 minut). Na osobnej patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy pokojone grzyby, cebulę oraz czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, następnie dodajemy miód, tymianek, natkę pietruszki oraz sok z połowy cytryny. Część grzybów odkładamy na bok, resztę dodajemy do dyni i jarmużu. Składniki farszu doprawiamy w razie potrzeby. Można odłożyć kilka listków jarmużu i usmażyć w głębokim oleju przez dosłownie 3-4 sekundy. Wyjdą nam smaczne chipsy.
Mąkę mieszamy z wodą w takiej ilości, by powstała zawiesina konsystencji śmietany. Ciasto spring roll rozkładamy na pojedyncze arkusze, nakładamy farsz, smarujemy brzegi mąką z wodą i zwijamy jak krokiety. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Na talerzu układamy odstawione wcześniej grzyby, na nich strudel. Całość można przybrać chrupiącym jarmużem lub posypać ziołami.