Pytanie na Śniadanie

Kuchnia azjatycka

Kurczak teriyaki

50 ml mirinu
1 łyżka cukru
50 ml sosu sojowego
1 podudzie z kurczaka
1 łyżka oleju do smażenia
1 plaster pomarańczy
kawałek świeżego imbiru grubości 1cm
1 łyżeczka uprażonych nasion sezamu
1 łyżeczka japońskiego majonezu
trochę kiełków np. lucerny
1 miechunka
szczypta soli
 
Sos sojowy, mirin, cukier, pomarańczę i imbir gotujemy przez 10-15 minut, aż sos będzie gęsty.
Podudzie myjemy i usuwamy kość. Solimy.
Kurczaka smażymy z obu stron, najpierw skórą do dołu, przez kilka minut na bardzo rozgrzanej patelni aż będzie mocno rumiany.  Na końcu dodajemy sos i smażymy jeszcze chwilę. Przed podaniem imbir i pomarańczę usuwamy.
Posypujemy sezamem i podajemy z japońskim majonezem, kiełkami lucerny oraz miechunką.
 
SUSHI
 
Gotowany ryż do sushi
2 szklanki ryżu
2 szklanki wody  
Zalewa:
80-90 ml octu ryżowego
4 łyżki cukru, łyżeczka soli

Przygotowanie:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą na sitku, aż woda będzie czysta.
Można także umyć ryż w garnku, w którym będzie gotowany.
Wtedy wlać wodę bezpośrednio do garnka, woda zrobi się od razu biała,
ziarna należy wówczas pomieszać ręką i szybko zlać wodę.
Umyty ryż zalać 2 szklankami zimnej wody i odstawić na około 20 minut.
Następnie gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut, a potem jeszcze 10 minut na małym.
W trakcie gotowania nie powinno się podnosić pokrywki ani za dużo mieszać ryżu - to uwalnia skrobię i wtedy ryż może się przykleić do dna garnka. Po ugotowaniu warto jeszcze kilka minut potrzymać ryż pod przykryciem- para spulchni go jeszcze bardziej.
Do ugotowanego, gorącego ryżu dodać wmieszane uprzednio składniki zalewy i zamieszać. Ryż nie powinien mieć kontaktu z metalem, najlepiej mieszać go metalową szpatułką w drewnianej lub szklanej miseczce. Przykryć go folią lub wilgotną ściereczką.

Sushi
ryż do sushi
kilka arkuszy wodorostów nori
ulubione dodatki

Przygotowanie:
Ryż i wszystkie składniki musimy przygotować zawczasu, żeby sprawnie przygotować sushi.
Potrzebujemy miseczkę z wodą i octem do moczenia rąk, żeby ryż się nie kleił.
Do ręki bierzemy wodorost nori – połowę arkusza, błyszczącą stroną skierowaną w dół.
Nakładamy zwilżoną dłonią małą garść ryżu, lekko uciskamy i robimy w niej wgłębienie, do którego wkładamy rybę oraz inne, dowolnie wybrane dodatki. Zwijamy w kształt rożka.
 
 


Więcej na ten temat