<b>Kurczak teriyaki<br /><br /></b>50 ml mirinu<br />1 łyżka cukru<br />50 ml sosu sojowego<br />1 podudzie z kurczaka<br />1 łyżka oleju do smażenia<br />1 plaster pomarańczy<br />kawałek świeżego imbiru grubości 1cm<br />1 łyżeczka uprażonych nasion sezamu<br />1 łyżeczka japońskiego majonezu<br />trochę kiełków np. lucerny<br />1 miechunka<br />szczypta soli<br /> <br />Sos sojowy, mirin, cukier, pomarańczę i imbir gotujemy przez 10-15 minut, aż sos będzie gęsty.<br />Podudzie myjemy i usuwamy kość. Solimy.<br />Kurczaka smażymy z obu stron, najpierw skórą do dołu, przez kilka minut na bardzo rozgrzanej patelni aż będzie mocno rumiany. Na końcu dodajemy sos i smażymy jeszcze chwilę. Przed podaniem imbir i pomarańczę usuwamy.<br />Posypujemy sezamem i podajemy z japońskim majonezem, kiełkami lucerny oraz miechunką.<br /> <br /><b>SUSHI</b><br /> <br />Gotowany ryż do sushi<br />2 szklanki ryżu<br />2 szklanki wody <br />Zalewa: <br />80-90 ml octu ryżowego<br />4 łyżki cukru, łyżeczka soli<br /><br /><b>Przygotowanie:</b><br />Ryż opłukać pod bieżącą wodą na sitku, aż woda będzie czysta. <br />Można także umyć ryż w garnku, w którym będzie gotowany. <br />Wtedy wlać wodę bezpośrednio do garnka, woda zrobi się od razu biała, <br />ziarna należy wówczas pomieszać ręką i szybko zlać wodę. <br />Umyty ryż zalać 2 szklankami zimnej wody i odstawić na około 20 minut. <br />Następnie gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15 minut, a potem jeszcze 10 minut na małym. <br />W trakcie gotowania nie powinno się podnosić pokrywki ani za dużo mieszać ryżu - to uwalnia skrobię i wtedy ryż może się przykleić do dna garnka. Po ugotowaniu warto jeszcze kilka minut potrzymać ryż pod przykryciem- para spulchni go jeszcze bardziej.<br />Do ugotowanego, gorącego ryżu dodać wmieszane uprzednio składniki zalewy i zamieszać. Ryż nie powinien mieć kontaktu z metalem, najlepiej mieszać go metalową szpatułką w drewnianej lub szklanej miseczce. Przykryć go folią lub wilgotną ściereczką.<br /><br /><b>Sushi</b><br />ryż do sushi <br />kilka arkuszy wodorostów nori<br />ulubione dodatki <br /><br /><b>Przygotowanie:</b><br />Ryż i wszystkie składniki musimy przygotować zawczasu, żeby sprawnie przygotować sushi.<br />Potrzebujemy miseczkę z wodą i octem do moczenia rąk, żeby ryż się nie kleił.<br />Do ręki bierzemy wodorost nori – połowę arkusza, błyszczącą stroną skierowaną w dół.<br />Nakładamy zwilżoną dłonią małą garść ryżu, lekko uciskamy i robimy w niej wgłębienie, do którego wkładamy rybę oraz inne, dowolnie wybrane dodatki. Zwijamy w kształt rożka.<br /> <br /> <br /><br />