(Kotlet z wieprzka filowany wosztym śląskim)
Skład:
1,6 kg schabu
25 dag kiełbasy śląskiej
10 dag masła
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Papryka słodka
Sól, pieprz
Kminek
4 szkl. wywaru mięsno-warzywny
Wykonanie:
Mięso umyć. W schabie poziomo wyciąć otwór i włożyć opłukaną kiełbasę, osznurować jak baleron, natrzeć solą, papryką i kminkiem.
W brytfance rozpuścić masło i przesmażyć na niej cebulkę posiekaną w kosteczkę. Następnie na cebulę ułożyć schab i obsmażyć na złoty kolor.
Po obsmażeniu podlać wywarem i dusić około 1,5 h. Po uduszeniu wyciągnąć schab, sos przecedzić, dodać przecier z przeciśniętym czosnkiem, zagotować. Sos zagęścić zawiesiną z mąki i wody.
2. Kluski śląskie z koperkiem
Gumiklyjzy z koperkiym
Skład:
1 kg ziemniaków
Jajko
Olej
25 dag mąki ziemniaczanej
koperek
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przecisnąć przez praskę. Następnie do ziemniaków dodać jajo. Po dodaniu jaja, należy energicznie mieszać aby jajo się nie ścięło. Następnie należy dodać posiekany koperek. Ciasto należy podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć, zaś na to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kluski średnicy ok. 3 cm. Do wrzącej wody z dodatkiem soli, dodać olej (kluski się nie kleją) i wrzucać kluski. Gotować tak długo aż wypłyną i lekko zbieleją. Po ugotowaniu polać zimną wodą.
3. Duszona kapusta z jabłkiem i cebulą
(Dymfowano modro kapusta)
Skład:
1 główka kapusty czerwonej
15 dag masła
ziele angielskie
4 szt. liścia laurowego
jabłko
cebula
2 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 łyżki octu
sól, pieprz
Wykonanie:
Czerwoną kapustę poszatkować. Do garnka wrzucić masło, na to kapustę, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać niewielką ilością wody, posolić. Podczas duszenia co chwilę przemieszać, aby nie przywarło do dna. Po około 15 minutach dodać posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę jabłko. Całość dusić razem przez następne 15 minut. Na koniec do kapusty dodać ocet, pieprz i dżem porzeczkowy. Podawać na ciepło.
1 opakowanie pieczywa tostowego
1 kg schabu środkowego od części karkowej
200g mąki
Ciasto:
5 jajek
5 łyżek stołowych mąki
3/4 szkl. wody
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i miksujemy na gładka masę.
Pieczywo obkrawamy ze skórki i suszymy w piekarniku w 100st (do 30 min). Gotowe pieczywo kruszymy deską. Schab dzielimy na 1 cm plastry i klepiemy na 1,5 mm kotlet. Gotowe kotlety solimy i pieprzymy, następnie prószymy mąką, maczamy w cieście i kruszonym pieczywie. Opanierowany schab smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.
Buraki w cebulowym dżemie
2 gotowane buraki
5 cebul
1/2 szkl. cukru
1/4 szkl. octu
1/4 szkl. oleju
100 ml wody
Cebulę kroimy w pióra i przypalamy na suchej nagrzanej patelni. Po około 3 minutach dodajemy olej. Smażymy cebulę 5 min, po czym dodajemy cukier i ocet. Wszysko dusimy mieszając 15-20 min. W trakcie duszenia podlewamy cebulę wodą (do odparowania) i zagęszczenia. Buraki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z dżemem cebulowym oraz posiekaną natką.
Chlapaki
1kg ugotowanych ziemniaków
1 łyżka soli morskiej
Mąka ziemniaczana
Olej do smażenia
Ziemniaki przeciskamy przez praskę i ugniatamy w misce na płasko. Nożem zaznaczamy 1/4 część ziemniaków i zastępujemy je mąką ziemniaczaną. Dodajemy z powrotem 1/4 część ziemmniaków oraz sól. Całość wyrabiamy na gładką masę. Z masy robimy kulki, następnie je spłaszczamy i gotujemy małe placki we wrzątku, przez 2 min od wypłynięcia. Gotowe chlapaki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.