1. Schab po sztygarsku<br />(Kotlet z wieprzka filowany wosztym śląskim)<br />Skład:<br />1,6 kg schabu <br />25 dag kiełbasy śląskiej <br />10 dag masła <br />2 ząbki czosnku <br />2 cebule <br />2 łyżki koncentratu pomidorowego <br />Papryka słodka <br />Sól, pieprz <br />Kminek <br />4 szkl. wywaru mięsno-warzywny <br /><br />Wykonanie:<br />Mięso umyć. W schabie poziomo wyciąć otwór i włożyć opłukaną kiełbasę, osznurować jak baleron, natrzeć solą, papryką i kminkiem. <br />W brytfance rozpuścić masło i przesmażyć na niej cebulkę posiekaną w kosteczkę. Następnie na cebulę ułożyć schab i obsmażyć na złoty kolor. <br />Po obsmażeniu podlać wywarem i dusić około 1,5 h. Po uduszeniu wyciągnąć schab, sos przecedzić, dodać przecier z przeciśniętym czosnkiem, zagotować. Sos zagęścić zawiesiną z mąki i wody. <br /><br />2. Kluski śląskie z koperkiem<br />Gumiklyjzy z koperkiym<br />Skład:<br />1 kg ziemniaków <br />Jajko <br />Olej <br />25 dag mąki ziemniaczanej<br />koperek <br /><br />Wykonanie:<br />Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu przecisnąć przez praskę. Następnie do ziemniaków dodać jajo. Po dodaniu jaja, należy energicznie mieszać aby jajo się nie ścięło. Następnie należy dodać posiekany koperek. Ciasto należy podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć, zaś na to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kluski średnicy ok. 3 cm. Do wrzącej wody z dodatkiem soli, dodać olej (kluski się nie kleją) i wrzucać kluski. Gotować tak długo aż wypłyną i lekko zbieleją. Po ugotowaniu polać zimną wodą. <br /><br />3. Duszona kapusta z jabłkiem i cebulą<br />(Dymfowano modro kapusta)<br />Skład:<br />1 główka kapusty czerwonej <br />15 dag masła <br />ziele angielskie <br />4 szt. liścia laurowego <br />jabłko <br />cebula <br />2 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki <br />2 łyżki octu <br />sól, pieprz <br /><br />Wykonanie:<br /> Czerwoną kapustę poszatkować. Do garnka wrzucić masło, na to kapustę, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać niewielką ilością wody, posolić. Podczas duszenia co chwilę przemieszać, aby nie przywarło do dna. Po około 15 minutach dodać posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę jabłko. Całość dusić razem przez następne 15 minut. Na koniec do kapusty dodać ocet, pieprz i dżem porzeczkowy. Podawać na ciepło.<br /><br /><br /><br />