Makaron ryżowy z korzennymi śliwkami i sosem waniliowym<br /><br />1op wstążek ryżowych<br />500g śliwek<br />quatre epices 1 łyżeczka<br />2 łyżki masła<br />1 op jogurtu greckiego<br />1 laska wanilli lub 1 op cukru wanilinowego<br />4 łyżki miodu<br /><br />quatre epices:<br />pieprz czarny mielony 7g<br />imbir mielony 2g<br />goździki mielone 1g<br />gałka muszkatołowa 9g<br /><br />wszystkie przyprawy zmiksować lub utrzeć ze sobą na pył.<br />Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min<br />Śliwki przekroić na pół i pokroić w cząstki następnie zdusić na maśle z dodatkiem mieszanki przypraw około 10min<br />Jogurt mieszamy z miodem i wanilią.Gotowy makaron odcedzamy i mieszamy z duszonymi śliwkami. cało polewamy sosem waniliowym<br /><br />Aglio e olio peperoncino<br /><br />500g dowolnego długiego makaronu z mąki durum<br />1/2 szk oliwy<br />1 łyżka masła<br />1 papryka chilli peperoni<br />200g oliwek zielonych drylowanych<br />1 główka czosnku<br />sok z 1 cytryny<br />sól, pieprz<br />1 pęczek natki pietruszki<br />1 łyżeczka miodu<br /><br />Czosnekiem obieramy i siekamy razem z oliwkami następnie dusimy na maśle razem z posiekanym strączkiem chilli 3-4min następnie dodajemy miód<br />i mieszamy wszystko razem z sokiem z cytryny, odstawiamy.<br />Makaron gotujemy na osolonej wodzie na tzw aldente.Gotowy makaron cedzimy i dodajemy z odrobiną wody z gotowania do duszonych składników razem z oliwą.<br />Wszystko dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą i siekaną natką pietruszki.<br /><br />