Pytanie na Śniadanie

Makaron w roli głównej

Makaron ryżowy z korzennymi śliwkami i sosem waniliowym

1op wstążek ryżowych
500g śliwek
quatre epices 1 łyżeczka
2 łyżki masła
1 op jogurtu greckiego
1 laska wanilli lub 1 op cukru wanilinowego
4 łyżki miodu

quatre epices:
pieprz czarny mielony 7g
imbir mielony 2g
goździki mielone 1g
gałka muszkatołowa 9g

wszystkie przyprawy zmiksować lub utrzeć ze sobą na pył.
Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min
Śliwki przekroić na pół i pokroić w cząstki następnie zdusić na maśle z dodatkiem mieszanki przypraw około 10min
Jogurt mieszamy z miodem i wanilią.Gotowy makaron odcedzamy i mieszamy z duszonymi śliwkami. cało polewamy sosem waniliowym

Aglio e olio peperoncino

500g dowolnego długiego makaronu z mąki durum
1/2 szk oliwy
1 łyżka masła
1 papryka chilli peperoni
200g oliwek zielonych drylowanych
1 główka czosnku
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka miodu

Czosnekiem obieramy i siekamy razem z oliwkami następnie dusimy na maśle razem z posiekanym strączkiem chilli 3-4min następnie dodajemy miód
i mieszamy wszystko razem z sokiem z cytryny, odstawiamy.
Makaron gotujemy na osolonej wodzie na tzw aldente.Gotowy makaron cedzimy i dodajemy z odrobiną wody z gotowania do duszonych składników razem z oliwą.
Wszystko dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą i siekaną natką pietruszki.


Pasta burro

500g makaronu jajecznego(4-6jajek na 1kg)
1/2 kostki masła
4 łyki oliwy
4 ząbki czosnku
100g tartego parmezanu
100g rukoli

Makaron gotujemy od 3 do 6 min na wrzątku. masło rozpuszczamy i dodajemy czosnek razem z oliwą wszystko dusimy 3-4min mieszamy z makaronem i tartym serem.
Podajemy z lekko przesiekaną rukolą

Więcej na ten temat