Grillowana zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską, oscypkiem i tymiankiem
Składniki:
- Ziemniaki (średnie) – 600 g
- Kiełbaski Jala
- peño – 200 g
- Cebula czerwona – 1 szt.
- Czosnek – 1 ząbek Oscypek – 100 g
- Śmietanka 30% – 100 ml Jajko – 1 szt.
- Świeży tymianek – kilka gałązek
- Masło – 1 łyżka
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku
Dodatkowo:
- Czerwona papryka pieczona – 1/2 szt.
- Kiszone warzywa (np. kalafior, ogórki, rzodkiewki) – do podania
- Olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki:
Ugotuj w mundurkach na półtwardo. Przestudź, obierz i pokrój w plasterki.
Kiełbaska:
Podsmaż ją bez tłuszczu, aż zacznie się rumienić. Można ją delikatnie rozdrobnić na patelni.
Cebula i czosnek:
Pokrój i podsmaż na maśle z listkami tymianku.
Warstwowanie:
Układaj w naczyniu żaroodpornym warstwami: ziemniaki, kiełbaska, cebula, cienkie plasterki oscypka, pieczona papryka. Powtórz 2 razy.
Zalewa:
Śmietankę wymieszaj z jajkiem, solą, pieprzem i gałką. Zalej zapiekankę. Pieczenie lub grillowanie: Piecz/grilluj (góra/dół lub funkcja grill) ok. 25 minut w 190°C – aż się zrumieni. Można pod koniec zwiększyć temperaturę dla efektu gratin. Podawaj z kiszonkami i świeżym tymiankiem na wierzchu.