Pytanie na Śniadanie

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską i oscypkiem

Grillowana zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską, oscypkiem i tymiankiem 


Składniki: 

  • Ziemniaki (średnie) – 600 g 
  • Kiełbaski Jala
  • peño – 200 g 
  • Cebula czerwona – 1 szt. 
  • Czosnek – 1 ząbek Oscypek – 100 g 
  • Śmietanka 30% – 100 ml Jajko – 1 szt. 
  • Świeży tymianek – kilka gałązek 
  • Masło – 1 łyżka 
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku 


Dodatkowo: 

  • Czerwona papryka pieczona – 1/2 szt. 
  • Kiszone warzywa (np. kalafior, ogórki, rzodkiewki) – do podania 
  • Olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia 


Sposób przygotowania: 


Ziemniaki: 

Ugotuj w mundurkach na półtwardo. Przestudź, obierz i pokrój w plasterki. 


Kiełbaska: 

Podsmaż ją bez tłuszczu, aż zacznie się rumienić. Można ją delikatnie rozdrobnić na patelni. 


Cebula i czosnek: 


Pokrój i podsmaż na maśle z listkami tymianku. 


Warstwowanie: 


Układaj w naczyniu żaroodpornym warstwami: ziemniaki, kiełbaska, cebula, cienkie plasterki oscypka, pieczona papryka. Powtórz 2 razy. 


Zalewa: 

Śmietankę wymieszaj z jajkiem, solą, pieprzem i gałką. Zalej zapiekankę. Pieczenie lub grillowanie: Piecz/grilluj (góra/dół lub funkcja grill) ok. 25 minut w 190°C – aż się zrumieni. Można pod koniec zwiększyć temperaturę dla efektu gratin. Podawaj z kiszonkami i świeżym tymiankiem na wierzchu.

Więcej na ten temat