1op wstążek ryżowych
500g śliwek
quatre epices 1 łyżeczka
2 łyżki masła
1 op jogurtu greckiego
1 laska wanilli lub 1 op cukru wanilinowego
4 łyżki miodu
quatre epices:
pieprz czarny mielony 7g
imbir mielony 2g
goździki mielone 1g
gałka muszkatołowa 9g
wszystkie przyprawy zmiksować lub utrzeć ze sobą na pył.
Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min
Śliwki przekroić na pół i pokroić w cząstki następnie zdusić na maśle z dodatkiem mieszanki przypraw około 10min
Jogurt mieszamy z miodem i wanilią.Gotowy makaron odcedzamy i mieszamy z duszonymi śliwkami. cało polewamy sosem waniliowym
Aglio e olio peperoncino
500g dowolnego długiego makaronu z mąki durum
1/2 szk oliwy
1 łyżka masła
1 papryka chilli peperoni
200g oliwek zielonych drylowanych
1 główka czosnku
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka miodu
Czosnekiem obieramy i siekamy razem z oliwkami następnie dusimy na maśle razem z posiekanym strączkiem chilli 3-4min następnie dodajemy miód
i mieszamy wszystko razem z sokiem z cytryny, odstawiamy.
Makaron gotujemy na osolonej wodzie na tzw aldente.Gotowy makaron cedzimy i dodajemy z odrobiną wody z gotowania do duszonych składników razem z oliwą.
Wszystko dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą i siekaną natką pietruszki.
Pasta burro
500g makaronu jajecznego(4-6jajek na 1kg)
1/2 kostki masła
4 łyki oliwy
4 ząbki czosnku
100g tartego parmezanu
100g rukoli
Makaron gotujemy od 3 do 6 min na wrzątku. masło rozpuszczamy i dodajemy czosnek razem z oliwą wszystko dusimy 3-4min mieszamy z makaronem i tartym serem.
Podajemy z lekko przesiekaną rukolą