Ciasto
-mąka semolina–220g -gruboziarnista mąka otrzymywana z twardej pszenicy zwanej „durum”
-jajka -2szt –najlepiej swojskie
-sól
Sposób przygotowania
Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy, zabezpieczone folią spożywczą na 1-2 godziny do odpoczęcia.
Farsz
-masło klarowane -20g
-cebula szalotka -30g
-czosnek -2ząbki
-bób -100g
-pomidory suszone -30g
-świeży tymianek
-sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
Bób blanszujemy, obieramy (jeżeli jest starszy, młody bób możemy spożywać ze skórką w której jest najwięcej wartości odżywczych) drobno go kroimy. Cebulę, czosnek i pomidory kroimy w kostkę. Kolejno podsmażamy wszystkie składniki na maśle. Zaczynając od cebuli, czosnku, pomidorów i na bobie kończąc. Wszystkie składniki doprawiamy, mieszamy i studzimy.
Ciasto cienko wałkujemy, nakładamy partiami farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około 3-4 minut.
Dodatki
-kurki -20g
-boczek wędzony -20g
-pomidory concasse -20g(miąższ z pomidorów pokrojony w drobną kostkę)
-rozmaryn świeży
-pieprz czarny
Sposób przygotowania
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, wrzucając go na zimną patelnię wraz z rozmarynem. Dodajemy do niego kurki, podsmażamy jeszcze całość około dwóch minut, doprawiamy i gotowe.
Składniki
-filet z kaczki -100g (maliny, pieprz czarny, mięta dzika, sól)
-bób -50g
-fasolka szparagowa żółta -30g
-ser camembert -30g
-truskawki -50g
-rukola
-sałata dębowa
-orzeszki Pini
-pieprz czarny
Pesto z rukoli
-rukola -20g
-olej z winogron -10ml
-czosnek -1g
-ser bursztyn -5g
-pini -5g
-sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
Rukolę płuczemy, Pini prażymy, ser trzemy drobno. Całość doprawiamy i miksujemy stopniowo dolewając olej.
Sposób przygotowania sałatki
Kaczkę doprawiamy marynujemy wszystkimi składnikami z wyjątkiem soli na około 5-6 godzin. Następnie trzykrotnie kolejno podgrzewamy i studzimy ją tak by wytopić z niej tłuszcz bez doprowadzenia do ścięcia białka. Za czwartym razem podsmażamy filet już na gorącej patelni, solimy i wkładamy do pieca na 5-6 minut w temperaturze 200oC. Wyjmujemy z pieca, odstawiamy mięso na bok, aby odpoczęło i cały sos się wchłonął. Kroimy i serwujemy.
Fasolkę i bób blanszujemy. Bób jeżeli jest starszy obieramy, młody bób możemy spożywać ze skórką w której jest najwięcej wartości odżywczych.
Sałaty płuczemy i szarpiemy na kawałki. Ser camembert kroimy na małe kawałki, podobnie truskawkę. Orzeszki prażymy na gorącej patelni. Całość układamy na talerzu, doprawiamy sosem Pesto i pieprzem.
Sałatkę możemy podać z razowymi tostami