SKŁADNIKI
• 125 g masła bez soli
• 60 ml mleka
• 180 g cukru brzozowego
• 120 g mleka w proszku
• 5 łyżek naturalnego kakao
• 1 mała garść orzechów laskowego
• 1 mała garść suszonej żurawiny
WYKONANIE
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Na garnku stawiamy miskę i wrzucamy do niej masło. Pod wpływem pary miska nagrzeje się. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier, kakao i bardzo dokładnie mieszamy. Mleko doprowadzamy do wrzenia i również dodajemy do masła. Gdy wszystkie składniki w misce połączą się, zdejmujemy ją z garnka, dodajemy mleko w proszku i zaczynamy mieszać do uzyskania gładkiej masy. Gdy nie będzie widocznych grudek, dodajemy posiekane orzechy i żurawinę. Tak przygotowaną masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem i odstawiamy do lodówki na 2–3 godziny.
SKŁADNIKI
• 60 g soji
• 20 g czerwonej cebuli
• 50 g omidora
• 50 g papryki zielonej
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 0,5 łyżeczki świeżego tymianku
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• posiekany koperek,
pieprz do smaku
WYKONANIE
Soję moczymy w wodzie całą noc, następnie gotujemy do miękkości. Po
ugotowaniu
odcedzamy ją i wrzucamy do bardzo zimnej wody. W razie potrzeby możemy
zmienić wodę. Tak zahartowaną soję wrzucamy do miski. Cebulę i paprykę
bardzo
drobno kroimy i dorzucamy do soi. Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy
ze
skórki i kroimy w kostkę. Dorzucamy do pozostałych składników. Całość
dokładnie
mieszamy, dodając tymianek i sok z cytryny. Jogurt mieszamy z koperkiem
i pieprzem,
po czym odstawiamy na godzinę do lodówki. Sałatkę przekładamy na talerz
i polewamy sosem koperkowym.