Pytanie na Śniadanie

Pieczone ziemniaki i bataty z chrupiącą cieciorką

Pieczone ziemniaki i bataty z chrupiącą cieciorką, smażonymi szparagami i sosem tahini

 

 Składniki (na 2 porcje):

 

Warzywa:

• 2 duże bataty

• 2 ziemniaki (np. typu A lub B)

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• Sól i pieprz do smaku

 

Cieciorka:

• 1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po odsączeniu)

• 1 łyżeczka oliwy z oliwek

• 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

• 1/2 łyżeczki kuminu

• Szczypta soli

 

Szparagi:

• Pęczek zielonych szparagów

• 1 łyżeczka oliwy

• 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)

• Szczypta chilli (opcjonalnie)

• Sól

 

Sos tahini:

• 2 łyżki tahini

• 1 łyżka soku z cytryny

• 1/2 ząbka czosnku (starty lub przeciśnięty)

• 1–2 łyżki zimnej wody (do uzyskania kremowej konsystencji)

• Sól do smaku

 

Do podania:

• Świeży koperek lub natka pietruszki

• Szczypta sumaku lub chilli w proszku (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

 

1. Pieczenie ziemniaków i batatów:

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C (góra–dół).

2. Ziemniaki i bataty dokładnie umyj i osusz. Ponakłuwaj skórkę widelcem.

3. Natrzyj oliwą, posól i umieść w naczyniu żaroodpornym lub na blasze.

4. Wbij termosondę w najgrubszy ziemniak i piecz do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 100°C (zajmie ok. 50–70 min w zależności od wielkości).

5. Po osiągnięciu temperatury wyjmij z piekarnika i przetnij wzdłuż, aby lekko się otworzyły.

 

2. Chrupiąca ciecierzyca:

1. Odsącz i osusz ciecierzycę – najlepiej rozłożyć na papierze i zostawić na 5–10 minut.

2. W misce wymieszaj z oliwą, przyprawami i solą.

3. Rozłóż na blaszce i piecz przez 25–30 minut w 200°C, aż będzie chrupiąca, raz lub dwa razy mieszając w trakcie.

 

3. Szparagi:

1. Odetnij zdrewniałe końce.

2. Rozgrzej patelnię z oliwą, dodaj czosnek i podsmaż chwilę.

3. Dorzuć szparagi, smaż 4–5 minut na średnim ogniu. Dopraw solą i chilli.

 

4. Sos tahini:

1. Wymieszaj tahini z cytryną, czosnkiem i solą.

2. Stopniowo dodawaj zimną wodę, aż uzyskasz gładki, płynny sos.

 

 Serwowanie:

1. Na talerzu ułóż pieczone bataty i ziemniaki – delikatnie rozchyl je nożem.

2. W środek włóż szparagi.

3. Polej sosem tahini, posyp chrupiącą cieciorką.

4. Udekoruj świeżym koperkiem i ewentualnie sumakiem lub płatkami chilli.

Więcej na ten temat