Pieczone ziemniaki i bataty z chrupiącą cieciorką, smażonymi szparagami i sosem tahini
Składniki (na 2 porcje):
Warzywa:
• 2 duże bataty
• 2 ziemniaki (np. typu A lub B)
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Sól i pieprz do smaku
Cieciorka:
• 1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po odsączeniu)
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
• 1/2 łyżeczki kuminu
• Szczypta soli
Szparagi:
• Pęczek zielonych szparagów
• 1 łyżeczka oliwy
• 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
• Szczypta chilli (opcjonalnie)
• Sól
Sos tahini:
• 2 łyżki tahini
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1/2 ząbka czosnku (starty lub przeciśnięty)
• 1–2 łyżki zimnej wody (do uzyskania kremowej konsystencji)
• Sól do smaku
Do podania:
• Świeży koperek lub natka pietruszki
• Szczypta sumaku lub chilli w proszku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Pieczenie ziemniaków i batatów:
1. Rozgrzej piekarnik do 190°C (góra–dół).
2. Ziemniaki i bataty dokładnie umyj i osusz. Ponakłuwaj skórkę widelcem.
3. Natrzyj oliwą, posól i umieść w naczyniu żaroodpornym lub na blasze.
4. Wbij termosondę w najgrubszy ziemniak i piecz do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 100°C (zajmie ok. 50–70 min w zależności od wielkości).
5. Po osiągnięciu temperatury wyjmij z piekarnika i przetnij wzdłuż, aby lekko się otworzyły.
2. Chrupiąca ciecierzyca:
1. Odsącz i osusz ciecierzycę – najlepiej rozłożyć na papierze i zostawić na 5–10 minut.
2. W misce wymieszaj z oliwą, przyprawami i solą.
3. Rozłóż na blaszce i piecz przez 25–30 minut w 200°C, aż będzie chrupiąca, raz lub dwa razy mieszając w trakcie.
3. Szparagi:
1. Odetnij zdrewniałe końce.
2. Rozgrzej patelnię z oliwą, dodaj czosnek i podsmaż chwilę.
3. Dorzuć szparagi, smaż 4–5 minut na średnim ogniu. Dopraw solą i chilli.
4. Sos tahini:
1. Wymieszaj tahini z cytryną, czosnkiem i solą.
2. Stopniowo dodawaj zimną wodę, aż uzyskasz gładki, płynny sos.
Serwowanie:
1. Na talerzu ułóż pieczone bataty i ziemniaki – delikatnie rozchyl je nożem.
2. W środek włóż szparagi.
3. Polej sosem tahini, posyp chrupiącą cieciorką.
4. Udekoruj świeżym koperkiem i ewentualnie sumakiem lub płatkami chilli.