Pytanie na Śniadanie

Cytrynowy kurczak z sosem koperkowym

Cytrynowy kurczak z sosem koperkowym i szparagami z chilli

 

Składniki (na 2–3 porcje):

 

Kurczak i sos:

• 2–3 piersi z kurczaka (bez skóry i kości)

• 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)

• 1 cytryna (sok i cienkie plasterki do dekoracji)

• 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

• 200 ml śmietanki 30% lub 18% (może być roślinna)

• 1 łyżeczka musztardy (np. francuskiej lub dijon)

• 1 łyżka posiekanego świeżego koperku

• 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy

• sól, świeżo mielony pieprz

•.    3 porcje ziemniaków ugotowanych z koperkiem

 

 

Szparagi z chilli:

• 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g)

• 1–2 ząbki czosnku (w plasterkach)

• 1/2 łyżeczki płatków chilli lub posiekanej papryczki

• 1 łyżka oliwy z oliwek

• sól

 

Przygotowanie:

 

1. Przygotuj kurczaka:

1. Piersi oczyść i delikatnie rozbij, by miały równą grubość. Oprósz solą i pieprzem.

2. Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Obsmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor (po 3–4 minuty z każdej strony).

3. Dodaj czosnek, chwilę podsmaż, wlej sok z cytryny, śmietankę i musztardę.

4. Dodaj skórkę z cytryny i gotuj 2–3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.

5. Na koniec dodaj koperek i ewentualnie dopraw do smaku.

 

2. Przygotuj szparagi z chilli:

1. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów.

2. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i chilli, podsmaż chwilę, aż zaczną pachnieć.

3. Wrzuć szparagi, smaż ok. 3–4 minuty, aż będą lekko miękkie, ale chrupiące. Dopraw solą.

 

Serwowanie:

• Na talerzu ułóż piersi z kurczaka, polej je koperkowo-cytrynowym sosem.

• Obok ułóż porcję szparagów z chilli oraz ziemniaki z koperkiem

• Udekoruj plasterkami cytryny i świeżym koperkiem

Więcej na ten temat