Grill po grecku
1. Polędwica wołowa z warzywami i dressingiem z żywicy mastic
Składniki:
stek z polędwicy
3 młode buraczki ,ugotowane,pokrojone w plastry
1 por - tylko biała część pokrojona w krążki
1 seler naciowy
1 cukinia
pół cebuli cukrowej,pokrojonej w krążki
Wykonianie:
Grillujemy po 3 minuty z każdej strony polędwicy. W tym samym czasie grillujemy przygotowane wcześniej warzywa.
Dressing:
W modzieżu ucieramy kryształki mastic,aż do momentu uzyskania sypkiego proszku. Dodajemy oliwę z oliwek,sok z cytryny,łyżkę miodu tymiankowego kilka listków świeżej mięty. Całość dokładnie mieszamy.
2. Grillowany ser feta
składniki:
100 g sera feta
4 krązki cebuli czerwonej
1 papryka czerwona
1 pomidor pokrojony w plastry
2 szt pepperoni macedońskie
oliwa z oliwek
oregano
słodka papryka
Wykonianie:
Na nasmarowanej oliwą z oliwek folii aluminowej układamy kolejno fetę,posypujemy papryką,dodajemy pomidora. krążki cebuli,pokrojone Pepperoni,paprykę, całosć posypujemy oregano,skrapiamy oliwą. Zawijamy całość w folię i grillujemy przez około 7 minut. Kiedy folia uniesie się na górę,oznacza to,że danie jest gotowe.
Podajemy od razu.