<br />Grill po grecku<br /><br /><br />1. Polędwica wołowa z warzywami i dressingiem z żywicy mastic<br /><br />Składniki:<br /><br />stek z polędwicy<br /><br />3 młode buraczki ,ugotowane,pokrojone w plastry<br /><br />1 por - tylko biała część pokrojona w krążki<br /><br />1 seler naciowy<br /><br />1 cukinia<br /><br />pół cebuli cukrowej,pokrojonej w krążki<br /><br /><br />Wykonianie:<br /><br />Grillujemy po 3 minuty z każdej strony polędwicy. W tym samym czasie grillujemy przygotowane wcześniej warzywa.<br /><br />Dressing:<br /><br />W modzieżu ucieramy kryształki mastic,aż do momentu uzyskania sypkiego proszku. Dodajemy oliwę z oliwek,sok z cytryny,łyżkę miodu tymiankowego kilka listków świeżej mięty. Całość dokładnie mieszamy.<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />2. Grillowany ser feta<br /><br />składniki:<br /><br />100 g sera feta<br /><br />4 krązki cebuli czerwonej<br /><br />1 papryka czerwona<br /><br />1 pomidor pokrojony w plastry<br /><br />2 szt pepperoni macedońskie<br /><br />oliwa z oliwek<br /><br />oregano<br /><br />słodka papryka<br /><br /><br /><br />Wykonianie:<br />Na nasmarowanej oliwą z oliwek folii aluminowej układamy kolejno fetę,posypujemy papryką,dodajemy pomidora. krążki cebuli,pokrojone Pepperoni,paprykę, całosć posypujemy oregano,skrapiamy oliwą. Zawijamy całość w folię i grillujemy przez około 7 minut. Kiedy folia uniesie się na górę,oznacza to,że danie jest gotowe.<br /><br />Podajemy od razu.<br /><br />