Pytanie na Śniadanie

Grill po Grecku


Grill po grecku


1. Polędwica wołowa z warzywami i dressingiem z żywicy mastic

Składniki:

stek z polędwicy

3 młode buraczki ,ugotowane,pokrojone w plastry

1 por - tylko biała część pokrojona w krążki

1 seler naciowy

1 cukinia

pół cebuli cukrowej,pokrojonej w krążki


Wykonianie:

Grillujemy po 3 minuty z każdej strony polędwicy. W tym samym czasie grillujemy przygotowane wcześniej warzywa.

Dressing:

W modzieżu ucieramy kryształki mastic,aż do momentu uzyskania sypkiego proszku. Dodajemy oliwę z oliwek,sok z cytryny,łyżkę miodu tymiankowego kilka listków świeżej mięty. Całość dokładnie mieszamy.







2. Grillowany ser feta

składniki:

100 g sera feta

4 krązki cebuli czerwonej

1 papryka czerwona

1 pomidor pokrojony w plastry

2 szt pepperoni macedońskie

oliwa z oliwek

oregano

słodka papryka



Wykonianie:
Na nasmarowanej oliwą z oliwek folii aluminowej układamy kolejno fetę,posypujemy papryką,dodajemy pomidora. krążki cebuli,pokrojone Pepperoni,paprykę, całosć posypujemy oregano,skrapiamy oliwą. Zawijamy całość w folię i grillujemy przez około 7 minut. Kiedy folia uniesie się na górę,oznacza to,że danie jest gotowe.

Podajemy od razu.


Więcej na ten temat