Pytanie na Śniadanie

Kawior z bakłażana

Kawior z bakłażana

Składniki:
1 spory bakłażan / 500 g
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
2 - 3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
1 duży ząbek czosnku, bardzo drobno posiekanego
1/4 małej cebulki, bardzo drobno posiekanej
sól 

Przygotowanie: 
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bakłażana owinąć w folię aluminiową, nakłuć dwa lub trzy razy widelcem i włożyć do piekarnika, piec przez 25 - 30 minut.
2. Miękkiego bakłażana rozwinąć z folii, odciąć mu czapkę i całego drobno posiekać w kostkę. Przełożyć do miski, wymieszać dokładnie z resztą składników i odłożyć do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Najlepszy następnego dnia na dobrym chlebie.
Więcej na ten temat