Szarlotka na kefirze z gruszkami
składniki na 1 okrągłą blachę:
1 szklanka kefiru,
2 szklanki mąki pszennej,
180 g cukru,
1 jajko,
125 g miękkiego masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka przyprawy piernikowej,
4 gruszki
przepis:
Gruszki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odsącz z nadmiaru soku. Do miksera włóż masło, wsyp cukier i miksuj, aż powstanie gładka masa. Wbij jajko i ponownie zmiksuj. Wlej kefir, dokładnie wymieszaj a następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji śmietany. Formę o średnicy 22cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Wyłóż połowę ciasta, ułóż starte gruszki, posyp przyprawą piernikową i wyłóż drugą połowę ciasta. Pieczemy około 45 minut w temp 180st. z termoobiegiem. Posyp cukrem pudrem. Gotowe!
Koktajl szpinakowo-jarmużowy z gruszką na kefirze
składniki na 4 koktajle:
1 szklanka kefiru,
1 garść oczyszczonego jarmużu,
1 garść świeżego czystego szpinaku,
1 cała pokrojona w kostkę gruszka,
2 łyżeczki nasion chia,
przepis:
Wszystkie składniki wrzuć do blendera kielichowego i zblenduj na gładki koktajl. Gotowe!