Drożdżowe ciasto kefirowe z malinami
składniki na 1 blachę 20x30 cm:
¾ szklanki kefiru,
50g masła,
30g świeżych drożdży,
1½ szklanki mąki pszennej,
½ szklanki rodzynek,
¾ szklanki cukru,
1 jajko
przepis:
Drożdże rozkrusz i wrzuć do miski. Zasyp cukrem, wlej kefir i dokładnie wymieszaj. Wbij jajko, dodaj mąkę i szczyptę soli, wyrób ciasto. Masło roztop i lekko ciepłe dodaj do ciasta razem z rodzynkami. Wyrób elastyczne ciasto i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 22x30 cm. Odłóż na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około godziny. Gotowe, ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Gotowe!