Śląskie Hekele - potrawa z ziemniaków, śledzi i ogórków
- 2-4 solone płaty śledziowe
- 2 jajka – ugotowane na półtwardo
- 250 ml mleka
- 2-3 kiszone ogórki
- musztarda do smaku
- 1 cebula
- 3 gałązki świeżego kopru
- czarny pieprz
- 2 ugotowane ziemniaki w mundurkach
- Ciemne pieczywo na zakwasie
Płaty śledziowe namoczyć w mleku tak długo, aż osiągną nasz ulubiony smak – dla mnie ok 24 godziny. Dokładnie wypłukać w wodzie, odsączyć i osuszyć. Jajko ugotować na półtwardo ok 6-7 minut i wystudzić w lodowatej wodzie Śledzie, jajko obrane ze skorupki i ogórek pokroić w kostkę, cebulę w piórka, a koperek posiekać. Całość przełożyć do naczynia, dodać musztardę, pieprz i dokładnie wymieszać. Całość schłodzić w lodówce. Podajemy z ciemnym pieczywem na zakwasie.
Zupa fasolowa z suszonymi śliwkami podana z sójkami (pierogi pieczone nadziewane kaszą)
- 400 g fasoli jaś
- 1 łyżka majeranku
- garść śliwek suszonych
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- ½ selera
- sól pieprz
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- świeży majeranek do dekoracji
Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka. Zalać świeżą wodą, przyprawić majerankiem i ugotować niemalże do miękkości. Dorzucić warzywa starte na grubych oczkach oraz pokrojone w paski suszone śliwki. Przykryć i ugotować. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zrumienić na maśle. Dodać do zupy. Wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu udekorować świeżym majerankiem. Idealnie podać z Sójkami.
Sójka mazowiecka
Ciasto:
- 2 kg mąki,
- 4-5 łyżek oleju,
- 5 dag drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- duża szczypta soli,
Farsz:
- 2 szklanki kaszy jaglanej,
- garść grzybów suszonych,
- ok. 1,2 kg kiszonej kapusty „prosto z beczki”,
- sól i pieprz do smaku
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, rozprowadzić letnią wodą, pozostawić w ciepłym miejscu „aż się poruszą”, wlać do wymieszanej z olejem i solą mąki. Ciasto wyrabiać długo i dokładnie, aż będzie ostawać od ręki. Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Grzyby namoczyć na noc w wodzie i ugotować, a ostudzone pokroić w cienkie paseczki, podlać wodą, w której się moczyły i gotowały. Kapustę opłukać, odcisnąć, posiekać, przesmażyć na oleju Połączyć wszystkie składniki, poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki lub kwadraty, nakładać farszem, mocno skleić i upiec w piekarniku.