Pytanie na Śniadanie

Kuchnia adwentowa, cz.2

Śląskie Hekele - potrawa z ziemniaków, śledzi i ogórków 

  • 2-4 solone płaty śledziowe 
  • 2 jajka – ugotowane na półtwardo 
  • 250 ml mleka 
  • 2-3 kiszone ogórki
  • musztarda do smaku 
  • 1 cebula 
  • 3 gałązki świeżego kopru 
  • czarny pieprz 
  • 2 ugotowane ziemniaki w mundurkach 
  • Ciemne pieczywo na zakwasie 

Płaty śledziowe namoczyć w mleku tak długo, aż osiągną nasz ulubiony smak – dla mnie ok 24 godziny. Dokładnie wypłukać w wodzie, odsączyć i osuszyć. Jajko ugotować na półtwardo ok 6-7 minut i wystudzić w lodowatej wodzie Śledzie, jajko obrane ze skorupki i ogórek pokroić w kostkę, cebulę w piórka, a koperek posiekać. Całość przełożyć do naczynia, dodać musztardę, pieprz i dokładnie wymieszać. Całość schłodzić w lodówce. Podajemy z ciemnym pieczywem na zakwasie.


Zupa fasolowa z suszonymi śliwkami podana z sójkami (pierogi pieczone nadziewane kaszą) 

  • 400 g fasoli jaś 
  • 1 łyżka majeranku 
  • garść śliwek suszonych 
  • 2 marchewki 
  • 1 korzeń pietruszki 
  • ½ selera 
  • sól pieprz 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka masła 
  • świeży majeranek do dekoracji 

Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka. Zalać świeżą wodą, przyprawić majerankiem i ugotować niemalże do miękkości. Dorzucić warzywa starte na grubych oczkach oraz pokrojone w paski suszone śliwki. Przykryć i ugotować. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zrumienić na maśle. Dodać do zupy. Wymieszać i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu udekorować świeżym majerankiem. Idealnie podać z Sójkami.


Sójka mazowiecka

Ciasto: 

  • 2 kg mąki, 
  • 4-5 łyżek oleju, 
  • 5 dag drożdży, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • duża szczypta soli, 

Farsz: 

  • 2 szklanki kaszy jaglanej,
  • garść grzybów suszonych, 
  • ok. 1,2 kg kiszonej kapusty „prosto z beczki”, 
  • sól i pieprz do smaku

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, rozprowadzić letnią wodą, pozostawić w ciepłym miejscu „aż się poruszą”, wlać do wymieszanej z olejem i solą mąki. Ciasto wyrabiać długo i dokładnie, aż będzie ostawać od ręki. Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Grzyby namoczyć na noc w wodzie i ugotować, a ostudzone pokroić w cienkie paseczki, podlać wodą, w której się moczyły i gotowały. Kapustę opłukać, odcisnąć, posiekać, przesmażyć na oleju Połączyć wszystkie składniki, poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki lub kwadraty, nakładać farszem, mocno skleić i upiec w piekarniku. 

Więcej na ten temat