Pytanie na Śniadanie

Zapiekane bakłażany nadziewane kaszą

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 100g kaszy kuskus
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • Ok 200g ciecierzycy gotowanej
  • Kilka suszonych moreli
  • 2 łyżki pasty chilli
  • 1 granat
  • 50g świeżej mięty
  • 200g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania

Bakłażany podzielić na połówki, wydrążyć środek, skropić tłuszczem i upiec z dodatkiem małej pary 15 minut.

Szalotkę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju, dodać posiekany miąższ i chwilę dusić.

Kasze zaparzyć we wrzątku, wystudzić i połączyć z cieciorką, duszonym miąższem, siekanymi morelami, pasta chilli i oliwą.

Powstała masa nadziać bakłażany i zapiec z wykorzystaniem programu steamify- para do zapiekania przez 20 minut.

Gotowe polać jogurtem, posypać pestkami granatu i siekana miętą.

 

Więcej na ten temat