Składniki
- 2 duże bakłażany
- 100g kaszy kuskus
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- Ok 200g ciecierzycy gotowanej
- Kilka suszonych moreli
- 2 łyżki pasty chilli
- 1 granat
- 50g świeżej mięty
- 200g jogurtu greckiego
- 4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Bakłażany podzielić na połówki, wydrążyć środek, skropić tłuszczem i upiec z dodatkiem małej pary 15 minut.
Szalotkę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju, dodać posiekany miąższ i chwilę dusić.
Kasze zaparzyć we wrzątku, wystudzić i połączyć z cieciorką, duszonym miąższem, siekanymi morelami, pasta chilli i oliwą.
Powstała masa nadziać bakłażany i zapiec z wykorzystaniem programu steamify- para do zapiekania przez 20 minut.
Gotowe polać jogurtem, posypać pestkami granatu i siekana miętą.