Pytanie na Śniadanie

Zupa z pieczonej perliczki z warzywami

Perliczka to prawdziwy rarytas – jej wyjątkowy, delikatny smak nie wymaga wielu dodatków, by zachwycić podniebienia. Wystarczy kilka prostych składników, by wydobyć jej naturalną soczystość i aromat. Odkryjcie przepisy, które sprawią, że perliczka stanie się gwiazdą Waszego stołu!

Zupa z pieczonej perliczki z warzywami.

 

Składniki:

  • 1 korpus z perliczki
  • 1-2 piersi z perliczki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-6 pieczarki
  • 2 łyżki masła
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 150 ml śmietany 36%
  • ½ p. szczypiorku
  • Sól, pieprz


Sposób wykonania:

Pozostałości z pieczonej perliczki włożyć do garnka. Dodać włoszczyznę. Gotować do esencjonalnego bulionu. W osobnym naczyniu przesmażyć na maśle plastry pieczarek, drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Dodać szpinak. Wlać bulion. Gotować około 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę oraz cząstki pokrojonego mięsa z perliczki. Zagotować. Na sam koniec dodać posiekany szczypiorek.


Więcej na ten temat