Perliczka to prawdziwy rarytas – jej wyjątkowy, delikatny smak nie wymaga wielu dodatków, by zachwycić podniebienia. Wystarczy kilka prostych składników, by wydobyć jej naturalną soczystość i aromat. Odkryjcie przepisy, które sprawią, że perliczka stanie się gwiazdą Waszego stołu!
Zupa z pieczonej perliczki z warzywami.
Składniki:
- 1 korpus z perliczki
- 1-2 piersi z perliczki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-6 pieczarki
- 2 łyżki masła
- 50 g świeżego szpinaku
- 150 ml śmietany 36%
- ½ p. szczypiorku
- Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Pozostałości z pieczonej perliczki włożyć do garnka. Dodać włoszczyznę. Gotować do esencjonalnego bulionu. W osobnym naczyniu przesmażyć na maśle plastry pieczarek, drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Dodać szpinak. Wlać bulion. Gotować około 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę oraz cząstki pokrojonego mięsa z perliczki. Zagotować. Na sam koniec dodać posiekany szczypiorek.