Pytanie na Śniadanie

Kuchnia mazowiecka cz.4

Mazowieckie pierogi z makiem 

  • śmietanka 30% + masło 
  • 400 g mąki 
  • 2 łyżki masła 
  • 50 ml śmietanki 30% 
  • 300-350 ml wrzątku 
  • 2 szklanki maku 
  • 50 g rodzynek 
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich 
  • 3 łyżki miodu 
  • 100 ml koniaku 

Mak mielimy, gotujemy w mleku przez kwadrans. Odciskamy. Rodzynki moczymy w koniaku (przez 20 minut), odcedzamy. Łączymy mak z rodzynkami, skórką pomarańczową, posiekanymi orzechami, miodem, łyżką masła i śmietanką. We wrzątku roztapiamy pozostałą łyżkę masła, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.


Krupnik z kaszy jaglanej zabielany 

  • śmietanka 12% + masło 
  • 3 litry wody 
  • ćwiartka kurczaka (2 uda) 
  • 2 cebule 
  • 2 marchewki 
  • 10g suszonych borowików 
  • 1 pietruszka 
  • liść laurowy i 2 ziela angielskie 
  • 2 łyżki masła 
  • Por 
  • 3 łyżki kaszy jaglanej 
  • 3 ziemniaki 
  • natka pietruszki 
  • koperek 
  • 100ml śmietanki 12% 

Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy uda kurczaka i zagotowujemy. Dodajemy sól i zmniejszamy ogień, dodajemy liść laurowy, ziele ang. i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.

Do drugiego dużego garnka wkładamy masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę i pora, obsmażamy ją co chwilę mieszając. Dodać suchą kaszę jaglaną oraz obraną i startą na tarce marchewkę, pietruszkę i selera, podsmażamy przez około 3 minuty. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i mieszając podsmażamy przez kolejne. 3 minuty. Wlewamy przecedzony przez sito ugotowany wcześniej bulion i zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut do miękkości składników. Na koniec dodajemy posiekaną natkę, koperek oraz mięso z bulionu bez skóry i kości pokrojone na 2 cm kawałki w poprzek włókien. Na koniec zaprawiamy śmietanką.


Szarlotka mazowiecka na kruchym cieście 

  • śmietanka 30% + masło: 
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 3 jajka 
  • 200 gramów masła 
  • 1 szklanka i 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 50ml śmietanki 30% SCHŁODZIĆ PRZED UBICIEM!!! 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 10 jabłek 
  • cynamon 
  • 1 łyżka kaszy manny 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem, w środku robimy dołek. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy śmietankę. Żółta z cukrem i śmietanką wlewamy w dołek mąki i zarabiamy kruche ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, lub smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. 3/4 ciasta wykładamy na blaszkę nakłuwamy widelcem, wstawiamy na pół godziny do lodówki, aby ciasto odpoczęło. Resztę ciasta chowamy do zamrażalnika. Przygotowujemy jabłka do szarlotki. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej na dużych otworach, dodajemy kaszę manną i posypujemy cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne można dosłodzić do smaku. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wstawiamy do gorącego piekarnika 170 stopni na 15-20 minut aby się podpiekło. 3 białka ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywno, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyjmujemy ciasto, wykładamy przygotowane jabłka, na to wykładamy pianę, na wierzch ścieramy pozostałe zamrożone ciasto. Wstawiamy do piekarnika i dopiekamy jeszcze 40 minut do ładnego zrumienienia.

Więcej na ten temat