Gulasz grzybowy podany z plackami ziemniaczanymi
Składniki:
Gulasz:
- 150 g grzybów (np.borowiki, podgrzybki, kurki)
- 100 g pieczarek
- 100 g pieczarek portobello
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml wino białe
- 100 ml bulion
- 100g papryka świeża
- Liść laurowy
- ziele angielskie
- 100 ml śmietanka 30% świeży tymianek
- Papryka ostra
- Natka pietruszki
- olej
Placki ziemniaczane:
- 500 g ziemniaków
- 1 jajo
- 50 g cebuli
- 25 g mąki pszennej
- Majeranek suszony
- olej
- Sól, pieprz
Gulasz:
W garnku na rozgrzanym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone grzyby. Następnie dodajemy pokrojoną w grubą kostkę paprykę i białe wino. Odparowujemy alkohol i dodajemy śmietankę oraz bulion. Dodajemy przyprawy liść laurowy, ziele angielskie świeży tymianek ostką paprykę. Całość gotujemy przez ok 15 – 20 min. Gdy gulasz zredukuje się o połowę dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, jaja, posiekaną cebulę, majeranek, sól i pieprz. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką placki i smażymy z każdej strony przez ok 2 -3 minuty.
Na talerzu układamy placki które następnie polewamy gulaszem grzybowym i dekorujemy natką pietruszki.
Kiełbaski jagnięce w korzennym sosie z ciemnego piwa z puree ziemniaczano musztardowym
Składniki:
- 3 kiełbaski jagnięce
- 6 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 2 laski cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 6 ziaren kardamonu
- 6 goździków
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 250 ml ciemnego piwa
- 2 gałązki rozmarynu
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- 200 g puree ziemniaczanego
- 2 łyżki musztardy francuskiej(z ziarnami gorczycy)
- Olej
- Sól, pieprz
W garnku z rozgrzanym tłuszczem szklimy cebulę i czosnek. Wlewamy piwo, miód oraz dodajemy cynamon, kardamon, anyż, goździki, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy przez 2-3 minuty. Następnie do garnka przekładamy kiełbaski jagnięce a na wierzch gałązki rozmarynu. Garnek wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stC na ok 15-20 minut. Kiełbaski można podawać z puree ziemniaczano-musztardowym.
Gulasz warzywny z pastą curry mlekiem kokosowym
Składniki:
- 100 g cukinia zielona
- 100 g bakłażan
- 150g marchewka
- 150 g papryka kolorowa
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 100 ml bulionu warzywnego
- 100 ml mleka kokosowego
- 150 g ciecierzycy
- 1 łyżeczka kuminu
- Wiórki kokosowe
- Świeża kolendra
Warzywa kroimy w dużą kostkę. Rozpoczynamy smażenie od czosnku i cebuli, następnie dodajemy marchew i chwile przesmażamy. Następnie dodajemy paprykę bakłażana i cukinię. Kolejno pastę curry i zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego. Gotujemy przez ok 10 minut. Gdy gulasz odparuje dodajemy ugotowaną ciecierzycę, mleko kokosowe, kumin sól i pieprz. Gotowy gulasz posypujemy wiórkami kokosowymi oraz świeżą kolendrą.