Pytanie na Śniadanie

Pasta z grillowanego bakłażana

Pasta z grillowanego bakłażana z orzechami i szczypiorkiem (z nutą majonezu i szalotką)

 

Składniki:

  • 2 duże bakłażany (ok. 800 g)
  • 1–2 szalotki
  • 2 łyżki majonezu (lekkiego)
  • 2–3 łyżki posiekanych orzechów włoskich (prażonych na suchej patelni)
  • 1–2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany grilluj w całości na ruszcie, patelni grillowej, w piekarniku (250°C, funkcja grill) lub bezpośrednio nad palnikiem, aż skórka sczernieje, a środek będzie miękki (ok. 25–30 minut).

Po upieczeniu przełóż je do miski, przykryj folią lub przykryciem i odstaw na 10 minut – to ułatwi obieranie.

Obierz ze skóry, a następnie odciśnij nadmiar soku (może być gorzki). Drobno posiekaj nożem lub zblenduj – zależnie od preferencji (w Rumunii często sieka się ręcznie).

Dodaj majonez, szalotkę, sok z cytryny, orzechy i szczypiorek. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Wstaw do lodówki na minimum 30 minut – smaki się przegryzą, a pasta zgęstnieje.

 

Podanie:

Podawaj z rumuńskim chlebem, grillowaną pitą, krakersami lub jako przystawkę do mięs z grilla. Można posypać dodatkowym szczypiorkiem i orzechami na wierzchu dla dekoracji.

Więcej na ten temat