Focaccia z filetem pieczonym z kurczaka, sałatką z młodego szpinaku i botwinki, majonezem domowym z czosnku niedźwiedziego, pomidorem i sosem z serka wiejskiego
Składniki na 2 porcje:
- 1 opakowanie fileta pieczony z kurczaka
- 1/2 pęczka młodego szpinaku
- 1/2 pęczka botwinki
- 1 pomidor
- 100gr serka wiejskiego
- Kawałek focacci
- 50gr masła
- 40ml oliwy extra virgin
- 10ml soku z cytryny
- 6 gałązek koperku
- Sól/pieprz
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Serek wiejski zmiksuj z połową koperku oraz szczyptą soli i pieprzu na krem.
Focaccię przekrój na pół, posmaruj masłem i delikatnie zrumień na patelni.
Listki botwinki i szpinaku przesmaż na patelni z rozgrana oliwą i pokrojonym ząbkiem czosnku, aż delikatnie zmiękną. Posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny.
Połowę focacci, posmaruj serkiem wiejskim, wyłóż zielone liście, filet pieczony z kurczaka, plasterki pomidora i gałązki koperku. Drugą część kanapki posmaruj majonezem z czosnku niedźwiedziego. Złóż kanapkę w całość.
Majonez z czosnku niedźwiedziego:
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka musztardy
- 20ml soku z cytryny
- Szczypta pieprzu
- 200 ml oleju z czosnku niedźwiedziego (to zmiksowany z czosnkiem niedźwiedzim, a następnie przecedzony przez sito olej rzepakowy)
- Opcjonalnie sól
Przygotowanie:
W misce przygotuj 3 żółtka, sok z cytryny, musztardę i pieprz. Ubijaj żółtka rózgą dodając olej z czosnku do połączenia składników. Dopraw solą.