Pytanie na Śniadanie

Focaccia z filetem pieczonym z kurczaka

Focaccia z filetem pieczonym z kurczaka, sałatką z młodego szpinaku i botwinki, majonezem domowym z czosnku niedźwiedziego, pomidorem i sosem z serka wiejskiego

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 opakowanie fileta pieczony z kurczaka
  • 1/2 pęczka młodego szpinaku
  • 1/2 pęczka botwinki
  • 1 pomidor
  • 100gr serka wiejskiego
  • Kawałek focacci
  • 50gr masła
  • 40ml oliwy extra virgin
  • 10ml soku z cytryny
  • 6 gałązek koperku
  • Sól/pieprz
  • 1 ząbek czosnku

 

Przygotowanie:

Serek wiejski zmiksuj z połową koperku oraz szczyptą soli i pieprzu na krem.

Focaccię przekrój na pół, posmaruj masłem i delikatnie zrumień na patelni.

Listki botwinki i szpinaku przesmaż na patelni z rozgrana oliwą i pokrojonym ząbkiem czosnku, aż delikatnie zmiękną. Posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny.

Połowę focacci, posmaruj serkiem wiejskim, wyłóż zielone liście, filet pieczony z kurczaka, plasterki pomidora i gałązki koperku. Drugą część kanapki posmaruj majonezem z czosnku niedźwiedziego. Złóż kanapkę w całość. 

 

Majonez z czosnku niedźwiedziego:

  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 20ml soku z cytryny
  • Szczypta pieprzu
  • 200 ml oleju z czosnku niedźwiedziego (to zmiksowany z czosnkiem niedźwiedzim, a następnie przecedzony przez sito olej rzepakowy)
  • Opcjonalnie sól 

 

Przygotowanie:

W misce przygotuj 3 żółtka, sok z cytryny, musztardę i pieprz. Ubijaj żółtka rózgą dodając olej z czosnku do połączenia składników. Dopraw solą.

Więcej na ten temat