Śniadaniowy bajgiel z cytrynową ricottą, szynką drobiową gotowaną, wstążkami ze szparagów, koperkiem i jajem sadzonym
Składniki na 2 porcje:
- 1 opakowanie szynki drobiowej gotowanej
- 4-5 szparagów
- 2 bajgle
- 150gr ricotty
- 1/2 cytryny
- 3 gałązki koperku
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Ricottę wymieszaj ze skórką startą z cytryny, szczyptą soli i pieprzu oraz połową posiekanego koperku.
Szparagi potnij obieraczką na cienkie wstążeczki, skrop oliwą, dopraw szczyptą soli i wymieszaj z listkami koperku.
Bajgle przetnij na pół.
Na patelnię z rozgrzanym masłem i olejem wlej białka, następnie połóż górne połówki pieczywa w białka, a żółtka wbij w zagłębiania w bajglach. Smaż kilka minut aż białko się zetnie. Dolne połówki bajgli delikatnie przyrumień na masełku, następnie ułóż na talerzach i posmaruj ricottą, dodaj szynkę drobiową gotowaną oraz sałatkę ze szparagów, przykryj drugą częścią bajgli. Serwuj gorące.