Pytanie na Śniadanie

Bajgiel z cytrynową ricottą

Śniadaniowy bajgiel z cytrynową ricottą, szynką drobiową gotowaną, wstążkami ze szparagów, koperkiem i jajem sadzonym

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 opakowanie szynki drobiowej gotowanej
  • 4-5 szparagów
  • 2 bajgle
  • 150gr ricotty
  • 1/2 cytryny
  • 3 gałązki koperku
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

 

Przygotowanie:

Ricottę wymieszaj ze skórką startą z cytryny, szczyptą soli i pieprzu oraz połową posiekanego koperku.

Szparagi potnij obieraczką na cienkie wstążeczki, skrop oliwą, dopraw szczyptą soli i wymieszaj z listkami koperku.

Bajgle przetnij na pół.

Na patelnię z rozgrzanym masłem i olejem wlej białka, następnie połóż górne połówki pieczywa w białka, a żółtka wbij w zagłębiania w bajglach. Smaż kilka minut aż białko się zetnie. Dolne połówki bajgli delikatnie przyrumień na masełku, następnie ułóż na talerzach i posmaruj ricottą, dodaj szynkę drobiową gotowaną oraz sałatkę ze szparagów, przykryj drugą częścią bajgli. Serwuj gorące.

Więcej na ten temat