Pytanie na Śniadanie

Hot dog Bang Mi z kiełbaskami z kurczaka

 Hot dog Banh Mi z kiełbaskami z piersią z kurczaka, piklowaną marchewką, kolendrą i jalapeño

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 kiełbaski z piersią z kurczaka
  • 2 podłużne bułeczki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki srirachy
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 limonki
  • 1 sztukam jalapeño
  • 1 ogórek gruntowy
  • 4 gałązki kolendry

 

Przygotowanie:

Bułeczki natnij wzdłuż i podpiecz razem z kiełbaskami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Majonez wymieszaj z miodem, Srirachą, sokiem i skórką z limonki oraz szczyptą soli. Każda bułeczkę post Arun majonezem Sriracha. Następnie włóż kiełbaski, pikle z marchewki oraz pokrojonego w paseczki ogórka. Danie ozdób listkami kolendry oraz plasterkami jalapeño.

 

Piklowana marchew:

  • 2 marchewki
  • 2 rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml octu ryżowego
  • 200ml wood
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

Marchewkę obierz i pokrój w paseczki, rzodkiewkę i czosnek pokrój w cienkie plasterki. Zagotuj wodę, ocet, cukier i sól. Warzywa zalej przygotowaną marynata i odstaw na minimum 15 minut.

 

Więcej na ten temat