Hot dog Banh Mi z kiełbaskami z piersią z kurczaka, piklowaną marchewką, kolendrą i jalapeño
Składniki na 2 porcje:
- 2 kiełbaski z piersią z kurczaka
- 2 podłużne bułeczki
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki srirachy
- 1 łyżka miodu
- 1/2 limonki
- 1 sztukam jalapeño
- 1 ogórek gruntowy
- 4 gałązki kolendry
Przygotowanie:
Bułeczki natnij wzdłuż i podpiecz razem z kiełbaskami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Majonez wymieszaj z miodem, Srirachą, sokiem i skórką z limonki oraz szczyptą soli. Każda bułeczkę post Arun majonezem Sriracha. Następnie włóż kiełbaski, pikle z marchewki oraz pokrojonego w paseczki ogórka. Danie ozdób listkami kolendry oraz plasterkami jalapeño.
Piklowana marchew:
- 2 marchewki
- 2 rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- 100ml octu ryżowego
- 200ml wood
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i pokrój w paseczki, rzodkiewkę i czosnek pokrój w cienkie plasterki. Zagotuj wodę, ocet, cukier i sól. Warzywa zalej przygotowaną marynata i odstaw na minimum 15 minut.