Tagliatelle z kremowym twarogiem
- 400 g kremowego serka
- 400 g sera ricotta
- 60 g drobno startego sera twardego dojrzewającego
- 3 ząbki czosnku
- 400 g świeżego tagliatelle
- 2 łyżeczki nitek szafranu
- 10 g drobno posiekanej pietruszki plus dodatkowe ½ łyżki do podania
- Sól, czarny pieprz
CHRUPIĄCE CHIPOTLE SZALOTKI
- 2 łyżki klarowanego masła
- 3-4 szalotki pokrojone w cienkie plasterki i pierścienie rozerwane (150 g)
- 2 łyżki syropu klonowego
- łyżeczki nasion kolendry
- łyżeczki kminku
- łyżeczki płatków chipotle
PIKLOWANE ZIELONE CHILLI
- 2 duże zielone papryczki chilli
- 2 łyżki ryżowego octu
- łyżeczka cukru pudru
Możesz użyć świeżego suszonego makaronu. W przypadku szalotek, rozgrzej masło klarowane na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką na dużym ogniu. Po rozgrzaniu dodać szalotkę, syrop klonowy, nasiona kolendry i kminku, płatki chipotle i 4 łyżeczki soli. Smażyć przez 7 minut, oddzielając szalotki szpatułką i zapobiegając ich zbrylaniu się, aby równomiernie się skrzepły. Zmniejsz ogień i gotuj przez 6 minut, aż się karmelizują i uzyskają głęboki, złocisto-brązowy kolor. Przełóż na talerz wyłożony papierem kuchennym i rozłóż szalotki dwoma widelcami - będą lepkie, ale po ostygnięciu będą chrupiące.
Zielone papryczki chilli przełożyć do małej miski z octem, cukrem i 4 łyżeczkami soli, wymieszać i odstawić.
Przygotowując sos do makaronu, wlej 50 ml masła klarowanego czosnek i 4 łyżeczki soli do dużej patelni do smażenia na średnim ogniu. Delikatnie smaż przez 2 minuty, a następnie odstaw na bok.
Doprowadź do wrzenia bardzo duży garnek z soloną wodą
Makaron, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź makaron, zostawiając 140 ml gotującej się wody.
Dodaj ugotowany makaron do smażonej patelni z czosnkiem i umieść na średnim ogniu. Dodaj wodę do makaronu, szafran i wodę do namoczenia, natkę pietruszki oraz dużą ilość pieprzu i wymieszaj wszystko razem. Dodawaj ser twardy dojrzewający powoli, w trakcie wrzucania makaronu i kontynuuj dodawanie większej ilości sera twardego dojrzewającego, gdy topi się w sosie; powinno to zająć 2-3 minuty.
Przełożyć makaron na półmisek i rozłożyć serek i ricotta w różne miejsca . Na wierzch połóż chrupiące szalotki, marynowane papryczki chilli wraz z ½ łyżki ich marynaty, pozostałe ½ łyżki pietruszki i dobrze zmielony pieprz.
Jogurtowa czekolada
- 400 g jogurtu typu greckiego
- 200 ml mleka tłustego
- 120 g świeżych malin
- 100 g borówek
- 100 g truskawek
- 2 łyżki miodu
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Przygotuj naczynie (odpowiednie do mrożenia), spód wyłóż papierem do pieczenia. Następnie w misce wymieszaj miód z jogurtem, 4 łyżkami wiórków kokosowych i mlekiem Masę wylej na blaszkę. Na wierzchu porozrzucaj cząstki porwanych w dłoniach malin i drobno posiekaną czekoladę. Na koniec obsyp całość łyżką wiórków kokosowych. Formę przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na całą noc. Po wyjęciu odczekaj około 15 minut lub włóż formę na minutę do gorącej wody. Kiedy jogurt delikatnie zacznie się roztapiać od spodu pokrój w kwadraty.