Pytanie na Śniadanie

Finał kuchni - Makaron z woka

Makaron z woka – Chow mein- najszybsze danie z woka

Składniki dla 4 osób

  • ok 300g makaronu jajecznego
  • 2-3 łyżki wody
  • Kilka listków kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 200g pieczarek lub boczniaków
  • 1 zielona papryka
  • 1 kostka tofu
  • 1 cm imbiru
  • 1 czerwona cebula
  • Garść siekanej dymki
  • Olej sezamowy do smażenia
  • Olej do smażenia

Składniki sosu

  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka pasty chilli
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • ok 1 łyżka octu ryżowego

Sposób przygotowania

Warzywa obrać i pokroić w drobne słupki

Składniki sosu połączyć w naczyniu i odstawić.

Na rozgrzany wok wlać olej i po chwili dodać imbir, warzywa i chwilę podsmażyć. Dodać ugotowany makaron i przygotowany sos. Całość podgrzać i dokładnie połączyć składniki, posypać siekaną dymką podsmażyć.

Makaron ugotować w/g wskazówek producenta.

Więcej na ten temat