Kluski na wzór kopytek
- 500 g twarogu półtłustego
- 220 g mąki pszennej + 1-2 łyżki do podsypania
- 2 jajka M
- szczypta soli
- 1 łyżka masła do smażenia
- szpinak baby małe opakowanie
W dużej misce wymieszaj widelcem twaróg, mąkę, jajka i sól i posiekany szpinak. Następnie wysyp na blat i zagnieć ręcznie przez krótką chwilę, tylko do połączenia. Masę podziel na 2 części. Podsyp mąką i formuj wałeczki i krój na małe kluseczki o szerokości ok. 2 cm. Układaj na posypany mąką blat. Do gotującej wody wrzuć połowę leniwych Zagotuj, a kiedy wypłyną na wierzch wyciągaj łyżką cedzakową lub sitkiem do naczynia, aby wystygły. Ugotowane i przestudzone leniwe podsmażaj na średnim ogniu na maśle.
Sos
- pomidory bez skóry, pokrojone w puszce z ziołami lub czosnkiem 2 op.
- zioła
- oliwa
Na patelni podgrzej na patelni na oliwie, dopraw do smaku, dodaj zioła i polej podsmażone kluski.
Kluski w sosie grzybowym ze śmietanką i mascarpone
- 500 g twarogu półtłustego
- 220 g mąki pszennej + 1-2 łyżki do podsypania
- 2 jajka M szczypta soli
- 1 łyżka masła do smażenia
- szpinak baby małe opakowanie
W dużej misce wymieszaj widelcem twaróg, mąkę, jajka i sól. Następnie wysyp na blat i zagnieć ręcznie przez krótką chwilę, tylko do połączenia. Masę podziel na 2 części. Podsyp mąką i formuj wałeczki i krój na małe kluseczki o szerokości ok. 2 cm. Układaj na posypany mąką blat. Do gotującej wody wrzuć połowę leniwych Zagotuj, a kiedy wypłyną na wierzch wyciągaj łyżką cedzakową lub sitkiem do naczynia, aby wystygły.
Lukrowany sernik łowicki
Składniki na ciasto:
Spód:
- 300 g herbatników maślanych
- 100 masła
Masa serowa:
- 1 kg sera białego
- 6 jajek
- 100 g cukru
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
Lukier królewski:
- 500 g cukru pudru
- 2 białka
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- orzechy włoskie 100 g
CIASTO Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Herbatniki rozgnieść na pył Wymieszać dokładnie ciastka z masłem, wyłożyć równo dno tortownicy i wstawić do lodówki. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Masę z żółtek połączyć z twarogiem, mieszając łyżką, a następnie delikatnie, ale zdecydowanie wmieszać ubite wcześniej białka. Ciasto wyłożyć na schłodzony spód i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 70 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze przez około 30 minut. Ciasto studzić w piekarniku.
DEKORACJA Cukier puder przesiać do miski, dodać białka oraz sok z cytryny i wymieszać dokładnie blenderem lub mikserem (przez 4-5 minut). Wystudzony sernik pokryć równomiernie lukrem za pomocą szpatuły lub szerokiego noża. Zanim lukier zastygnie, po bokach ciasta wciskać delikatnie kawałki orzechów włoskich. Odstawić do zastygnięcia.