Pytanie na Śniadanie

Mici z sosem musztardowym

Mici Trio z kremowym sosem musztardowym (na bazie wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny)

 

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny (najlepiej z łopatki)
  • 300 g mielonej wieprzowiny (np. karkówka)
  • 300 g mielonej jagnięciny
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 150 ml zimnego wywaru wołowego lub wody (dodawanego stopniowo)

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie rodzaje mięsa dobrze wymieszaj z przyprawami, czosnkiem i sodą oczyszczoną.

Stopniowo wlewaj zimny wywar wołowy (lub wodę), wyrabiając mięso przez minimum 10 minut – masa powinna być lepka i gładka.

Przykryj i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.

Formuj cienkie wałeczki (jak grube paluszki).

Grilluj na ruszcie lub smaż na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone, ale soczyste w środku.

 

 

Sos musztardowo-koperkowy (beszamelowy twist)

 

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 ml wywaru wołowego
  • 1 łyżka miodowej musztardy
  • 2–3 łyżki śmietanki 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj przez około 1 minutę – zrób jasną zasmażkę.

Powoli dolewaj gorący wywar wołowy, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gotuj do zgęstnienia.

Dodaj musztardę, koperek i śmietankę. Dopraw solą i pieprzem.

Podgrzewaj jeszcze chwilę, ale nie gotuj, by śmietanka się nie zwarzyła.

 

Podanie:

Podawaj gorące mici z kremowym sosem, świeżym pieczywem lub rumuńskim chlebkiem. Idealne danie na grilla lub spotkanie w stylu bałkańskim.

Więcej na ten temat