Rumuńskie szaszłyki z kurczaka z sosem cytrynowym (z pieczarkami i czerwoną cebulą)
Składniki:
- 800 g udek z kurczaka
- 200 g małych pieczarek (lub większe przecięte na pół)
- 2 czerwone cebule
- 3–4 łyżki oleju (np. słonecznikowego)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- patyczki do szaszłyków (jeśli drewniane – namoczyć w wodzie przez 30 minut)
Sposób przygotowania:
Mięso oddziel od kości i skóry, pokrój w większą kostkę i zamarynuj: wymieszaj z olejem, przyprawami, czosnkiem i octem/sokiem. Odstaw na minimum 1–2 godziny do lodówki.
Nadziewaj na patyczki naprzemiennie: kurczak – cebula – pieczarka – kurczak itd.
Grilluj na rozgrzanym ruszcie, patelni grillowej lub w piekarniku (200°C, tryb grill lub góra-dół), przez ok. 15–20 minut, obracając co kilka minut, aż kurczak będzie złocisty, a warzywa lekko przypieczone.
Sos cytrynowy (lekko kremowy, aromatyczny)
Składniki:
sok z 1 cytryny + skórka starta z połowy cytryny
2 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżeczka musztardy (najlepiej francuskiej lub dijon)
2–3 łyżki gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wymieszaj sok i skórkę z cytryny z musztardą, czosnkiem, oliwą i miodem.
Dodaj śmietanę/jogurt, wymieszaj na gładki sos.
Dopraw do smaku solą i pieprzem – sos powinien być świeży, lekko kwaśny z kremowym wykończeniem.
Podanie:
Szaszłyki podawaj na ciepło, polane sosem lub z nim obok. Świetnie pasują do nich ziemniaki z grilla, rumuński chleb lub ryż. Dodatek rukoli albo sałatki z ogórków i pomidorów z koperkiem podkręca klimat.