Pytanie na Śniadanie

Rumuńskie szaszłyki

Rumuńskie szaszłyki z kurczaka z sosem cytrynowym (z pieczarkami i czerwoną cebulą)

 

Składniki:

  • 800 g udek z kurczaka
  • 200 g małych pieczarek (lub większe przecięte na pół)
  • 2 czerwone cebule
  • 3–4 łyżki oleju (np. słonecznikowego)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • patyczki do szaszłyków (jeśli drewniane – namoczyć w wodzie przez 30 minut)

 

Sposób przygotowania:

Mięso oddziel od kości i skóry, pokrój w większą kostkę i zamarynuj: wymieszaj z olejem, przyprawami, czosnkiem i octem/sokiem. Odstaw na minimum 1–2 godziny do lodówki.

Nadziewaj na patyczki naprzemiennie: kurczak – cebula – pieczarka – kurczak itd.

Grilluj na rozgrzanym ruszcie, patelni grillowej lub w piekarniku (200°C, tryb grill lub góra-dół), przez ok. 15–20 minut, obracając co kilka minut, aż kurczak będzie złocisty, a warzywa lekko przypieczone.

 

Sos cytrynowy (lekko kremowy, aromatyczny)

 

Składniki:

sok z 1 cytryny + skórka starta z połowy cytryny

2 łyżki oliwy lub oleju

1 łyżeczka musztardy (najlepiej francuskiej lub dijon)

2–3 łyżki gęstej śmietany 18% lub jogurtu greckiego

1 mały ząbek czosnku

1 łyżeczka miodu

sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wymieszaj sok i skórkę z cytryny z musztardą, czosnkiem, oliwą i miodem.

Dodaj śmietanę/jogurt, wymieszaj na gładki sos.

Dopraw do smaku solą i pieprzem – sos powinien być świeży, lekko kwaśny z kremowym wykończeniem.

 

Podanie:

Szaszłyki podawaj na ciepło, polane sosem lub z nim obok. Świetnie pasują do nich ziemniaki z grilla, rumuński chleb lub ryż. Dodatek rukoli albo sałatki z ogórków i pomidorów z koperkiem podkręca klimat.

Więcej na ten temat