PALAK PANEER ZE SZPINAKIEM
- 250 g liściastego szpinaku
- 3 cm startego imbiru
- 6 ząbków startego czosnku
- 3 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki oleju
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki chilli w proszku
- 1,5 łyżeczki kuminu mielonego
- 80 g serka paneer
- 50 g śmietany 36%
- sól
- 0,5 łyżeczki garam masala
- 50 g przecieru pomidorowego
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na złoto Paneer. Odkładamy ser na talerz, a na tą samą rozgrzaną patelnię wrzucamy imbir, czosnek, chilli i kurkumę. Chwilkę mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszając dodajemy mieloną kolendrę i ponownie mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Dodajemy wcześniej obsmażony Paneer i sól. Mieszamy ok 2 min. i dodajemy 3/4 porcji śmietany. Mieszamy kolejne 2 min. i przekładamy do naczynka. Na koniec dekorujemy śmietanką
VEG PULAO
- 120 g ugotowanego ryżu basmati
- 0,5 szklanki warzyw
- Paneer
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu w nasionach
- sól
- 5 goździków
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy kumin. Kiedy zacznie tańczyć, wrzucamy paneer i goździki. Mieszamy. Dodajemy warzywa. Po minucie mieszania wrzucamy ryż. Zmniejszamy moc gazu, wrzucamy kurkumę. Zwiększamy gaz i mieszamy jeszcze ok 1 min.
SZPARAGI PO INDYJSKU
- zielone szparagi
- 1 pomidor
- olej
- świeże chilli ostre
- 1 łyżeczka kuminu w nasionach
- łyżeczka nasion anyżu
- pasta z imbiru i czosnku
- 1 czerwona cebula
- sól
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 0,5 łyżeczki garam masala
Rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy anyż i kumin. Za chwilę pastę z imbirem i czosnkiem. Mieszamy. Następnie dodajemy cebulę i świeże chilli. Po chwili dorzucamy szparagi i słodką paprykę. Przykrywamy na 3-4min. Dodajemy pomidora i sok z limonki oraz sól. Przykrywamy na 3-4min. i gotowe.